12 april 2023 - Artikel

Stadsbestuur op bezoek in Maastricht Zuid-West

Het stadsbestuur bezoekt alle 7 stadsdelen van Maastricht. De 5e kennismaking was op 1 februari in Maastricht Zuid-West. Een kort verslag.

Geanimeerde gesprekken

Op woensdag 1 februari mocht het college ruim 65 deelnemers verwelkomen bij het stadsdeelbezoek Maastricht Zuid-West. Alle wijken Biesland, Campagne, Jekerdal, Sint-Pieter, Villapark en Wolder waren goed vertegenwoordigd.

Stadsdeelwethouder Johan Pas trapt de avond af nadat iedereen een plekje heeft gevonden aan een tafel en is voorzien van een kopje koffie en thee en een stukje vlaai. Hij legt uit dat deze avond vooral bedoeld is om het gesprek met elkaar aan te gaan. Wat gaat er goed? Waar liggen kansen en wat zijn de uitdagingen? Ook wordt het woord gegeven aan Mariëlle Munnecom. Zij is stadsdeelcoördinator en het aanspreekpunt voor zaken die er in Zuid-West spelen. Zij geeft aan dat zij voor alle bewoners bereikbaar is via het e-mailadres stadsdeel.zuid-west [at] maastricht.nl (stadsdeel[dot]zuid-west[at]maastricht[dot]nl).   

Quiz

De avond begint met een quiz over het stadsdeel. De 2e vraag Waarmee haalde Fort Sint Pieter in 1967 wereldwijd het nieuws? zorgde meteen voor een grote groep afvallers en veel hilariteit onder de aanwezigen. Dat was met een schuimparty. Vervolgens houdt een klein groep goed stand, maar uiteindelijk was er toch een winnaar. Die was zo sportief om het doosje bonbons te delen met de aanwezigen.

Tafelgesprekken

Na de quiz worden de aanwezigen opgesplitst in 7 groepen. Iedere groep neemt plaats bij 1 van de wethouders om thema's te bespreken die er spelen. Aan de hand van een kaart van het gebied worden onderwerpen besproken. De avond verloopt in een prettige sfeer. De gesprekken zijn geanimeerd en er wordt met oprechte interesse naar elkaar geluisterd. Wat gaat er goed en wat kan en moet er beter? Een thema verkeer/mobiliteit is in elke wijk wel een aandachtspunt. Het gaat dan vooral om goede verbindingen met het openbaar vervoer en om veiligheid (snelheid). Maar ook onderhoud van de openbare ruimte en de aanwezigheid van voorzieningen.

Dialoog is fijn en goed, maar wat doet het stadsbestuur ermee?

Na afloop van de tafelgesprekken vat wethouder Pas de besproken thema’s samen. Hij is blij met de input die is geleverd. En geeft aan dat het vooral belangrijk is om samen in dialoog te blijven ook na vanavond. Na afloop wordt er nog gezellig nagepraat met een drankje. Ook de deelnemers zijn positief over de gesprekken, maar je hoort ook wel een duidelijke kanttekening. Wat gaat gebeuren met de opmerkingen die ze hebben gemaakt, ze verwachten een terugkoppeling ook als het antwoord op een vraag of verzoek Nee is.

Bekijk de uitkomsten van de avond op de kaart