Stadsbestuur op bezoek in Maastricht Centrum
Het stadsbestuur bezoekt alle 7 stadsdelen van Maastricht. De 2e kennismaking was op 14 december in Maastricht Centrum. Een kort verslag.
Stadsdeelwethouder John Aarts mag de inwoners van de binnenstad, Boschstraatkwartier, Statenkwartier, Kommelkwartier, Jekerkwartier, Sint Maartenspoort en Wyck verwelkomen bij de bijeenkomst. Zo’n 50 belangstellenden komen op deze koude donderdagavond bijeen in The Masters in Wyck.
De verwachtingen verschillen. Zo geeft een bewoner van de Kleine Looierstraat aan te zijn gekomen om de praktijk van gekozen parkeerbeleid onder de aandacht te brengen en hoopt op een oplossing. “De parkeerdruk in de straat is fors toegenomen. Dat komt met name door auto's met buitenlandse kentekenplaten. Die zijn van studenten die vaak met velen op 1 adres wonen. Zo staat de straat wel heel snel vol”.
Een andere bewoner uit Wyck zegt met iets minder verwachtingen te zijn gekomen: “Ik breng dezelfde problemen als de afgelopen 20 jaar onder de aandacht. Ik verwacht dus niet dat er na vandaag heel veel gaat veranderen, maar toch wil ik het weer proberen".
Kennismaking met wethouder en stadsdeelcoördinator
Nadat iedereen een opwarmend kopje koffie of thee en een stukje vlaai heeft gekregen, trapt wethouder John Aarts de avond af en legt uit dat deze avond vooral bedoeld is om het gesprek met elkaar aan te gaan. "Verwacht niet dat alle problemen na vandaag verleden tijd zijn, maar weet dat we ze één voor één mee terugnemen naar het stadhuis”, aldus Aarts.
Daarna heet burgemeester Annemarie Penn-te Strake de aanwezigen welkom en legt nog eens het belang van de dialoog uit.
Vervolgens krijgt Pieter van der Waa het woord. Hij is stadsdeelcoördinator en het aanspreekpunt voor zaken die er in het centrum spelen. Hij geeft aan dat hij voor alle binnenstadbewoners bereikbaar is via het e-mailadres stadsdeel.centrum [at] maastricht.nl.
Quiz
De avond start met een quiz over het stadsdeel Centrum, waarbij de eerste vraag al meteen mensen aan het lachen krijgt. De vraag is van welke Maastrichtse carnavalsvereniging Stadsdeelwethouder Aarts prins is geweest.
Na deze ijsbreker volgen serieuzere vragen om de kennis van het stadsdeel te peilen. Het blijkt dat het met deze kennis wel goed zit.
Er volgt een benaderingsvraag om de winnaar te bepalen. “Het zijn misschien niet de allerbeste bonbons van Maastricht en niet het allergrootste doosje, maar het komt uit het hart”, zegt wethouder Aarts bij het overhandigen van de prijs.
Tafelgesprekken
Na de quiz worden de aanwezigen opgesplitst in 7 groepen. Iedere groep neemt plaats bij één van de wethouders om thema's te bespreken die er spelen. Wat gaat er goed en wat kan en moet er beter? Hoe ziet het centrum er over 10 jaar uit? Al deze vragen passeren en worden genoteerd.
Een rondje langs de tafels geeft een eenduidig beeld: leefbaarheid, afval, foutief geparkeerde fietsen, de vele evenementen, parkeeroverlast, groen, en studentenoverlast zijn heikele thema's, maar ook welstand in relatie tot verduurzaming van de vele monumentale panden in het centrum komt aan bod.
Een bewoner aan het Onze Lieve Vrouwenplein krijgt de vraag of er ook zaken goed gaan. “Ik woon aan misschien wel het mooiste plein van het land. Ik geniet van alles wat er in het centrum gebeurt. Kortom ik geniet van de lusten, maar daar horen ook de lasten bij. Het is zaak om daar balans in te zoeken”.
Een andere bewoner reageert: “Ondanks dat deze avond drukbezocht is, ontbreken jongeren en studenten. Over deze groep wordt, al dan niet terecht, veel geklaagd, maar ze zorgen ook voor een internationale stad".
‘Wees trots op onze stad’
Na afloop van de tafelgesprekken vat wethouder Aarts de besproken thema's samen. “De meeste onderwerpen zijn bij ons bekend. En dat is maar goed ook; dat betekent dat we uw problemen kennen en naar oplossingen zoeken. Dat gaat, zoals gezegd, niet van vandaag op morgen en niet alles wat u wilt is mogelijk. Maar we hopen dat u samen met ons de schouders eronder wilt zetten. Samen moeten we trots zijn op onze stad!” De meeste aanwezigen delen dat gevoel.
Na afloop volgt nog een borrel, waar de aanwezigen de onderwerpen nog eens informeel nabespreken en de enthousiaste gesprekken dunnetjes overdoen.
Kijk waar en wanneer het stadsbestuur jouw stadsdeel bezoekt en hoe je erbij kunt zijn.