26 februari 2025 - Artikel

Slim bevoorraden met een voedselhub

Wist je dat jouw avondmaaltijd 33.000 kilometer aflegt voordat het op je bord ligt! Waarom van ver halen als we in Limburg volop heerlijke streekproducten hebben? Om ook het vervoer te verminderen en te verduurzamen, is een voedselhub aan de rand van de stad een slimme oplossing. Van daaruit kunnen versleveranciers de horeca efficiënter bevoorraden. Zo werken we aan gezonder eten, minder transport en een duurzamere toekomst. 

Limburg kent mooie streekproducten, van vlees en kaas tot vers geperst sap. Dat moeten we meer gaan zien en omarmen. Ilse van Eerd, dochter van de eigenaar van de Bisschopsmolen, bedacht daarom het Broodje Limburg. Een (h)eerlijk broodje, gemaakt van in Zuid-Limburg geproduceerde ingrediënten. Restaurants, hotels en leveranciers omarmen het idee en zetten samen stappen naar duurzamer voedsel én vervoer.

Samenwerken aan duurzame logistiek

Zo ook Raymond Wintjens, directeur van Het Vitamientje. Zijn bedrijf bevoorraadt de Maastrichtse horeca met 3 elektrische bakwagens. Niet alleen omdat het moet in het kader van Zero Emissie Stadslogistiek (ZES). Maar ook omdat het bij zijn bedrijfsvoering past. “Ik snap wel dat nog niet elke (kleine) versleverancier kan investeren in elektrisch vervoer. Daarom pleit ik voor samenwerking, daarin schuilt de kracht om aan de duurzaamheidsopgave te voldoen. Door versproducten te bundelen in een voedselhub kunnen we efficiënter en duurzamer uitleveren.”

elektrische wagen op de markt
Raymond Wintjens pleit voor meer samenwerking tussen versleveranciers.

Efficiënter leveren

Bij zijn bedrijf in Gronsveld heeft Raymond al zo’n hub opgezet. “Een lokale vlees- en visboer leveren bij ons hun producten af, waarna mijn medewerkers alles gezamenlijk naar de stad brengen. Voor de horeca is dat ook veel efficiënter. Zolang eerst de groenteboer komt, dan de bakker, dan het vlees en dan de visboer, zorgt dat voor restaurants voor onnodig oponthoud. Kortom, zoek elkaar op en werk samen. Samen maken we het verschil!”

kraampje met Limburgse streekproducten
Waarom voedsel van ver halen als we in Limburg volop heerlijke streekproducten hebben! Foto: Maastricht Bereikbaar, Aron Nijs

#MissionZeroMaastricht 

Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?