31 oktober 2023 - Artikel

Sabine laat haar bestellingen emissievrij bezorgen

Vanaf 1 januari 2025 geldt in Maastricht de zero-emissie zone. Vrachtwagens en bestelbussen die op fossiele brandstoffen rijden, mogen dan niet meer zomaar het centrum in. Dat heeft gevolgen voor ondernemers, leveranciers en dienstverleners die daar moeten zijn. Sabine Nobbe-Schilderman, eigenaresse van Linolux in Wyck, is al voorbereid.

Met Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) werken we aan een schone, bereikbare binnenstad, ook voor ondernemers. Sabine is daar al langer mee bezig. 10 jaar geleden besloot ze in zee te gaan met Binnenstadservice Maastricht, de voorganger van de huidige Goederenhubs. “Dat betekent dat alles wat ik voor in mijn winkel bestel, niet door tal van bezorgers wordt afgeleverd. Bij de Goederenhubs wordt alles verzameld en 1 keer per dag naar mijn winkel gebracht.”

Op de bakfiets

Andersom gaan er bij Sabine ook pakketten de deur uit. Ze beheert namelijk ook de webwinkel Linnenshop.nl. “Daarop krijg ik bestellingen vanuit het hele land. Die verstuur ik via PostNL. Het verzendpunt zit aan de overkant van onze straat, dat is gemakkelijk. Zie ik dat iemand uit de buurt een bestelling plaatst, dan wil ik het nog wel eens zelf bezorgen. Dat doe ik dan op mijn bakfiets. Ik fiets sowieso altijd van thuis naar de winkel, net als mijn medewerkster. Niet omdat het moet, hoor! Het is vanzelf gegaan. Ik denk dat we elkaar onbewust inspireren.”

Gemak en service

Sabine begrijpt dat de ZES-maatregelen onrust met zich meebrengen. “Sommige ondernemers zijn bijvoorbeeld bang voor extra kosten. Als je gebruik maakt van Goederenhubs, kost dat dat inderdaad iets meer. Maar het levert je ook gemak en service. De bezorger brengt namelijk alles netjes naar binnen én neemt al het plastic en papier weer mee. Dat scheelt je dus een apart contract met een afvalverwerker. Voor mij is het de investering dubbel en dwars waard. Het is makkelijk én beter voor het klimaat.”

Beat The Microbead

Op de ZES is Sabine dus inmiddels voorbereid. “Als collega-ondernemers vragen hebben over de Goederenhubs beantwoord ik ze graag. Want we staan allemaal voor dezelfde uitdaging.” Of ze helemaal klaar is voor een duurzame toekomst? “Nee, zeker niet. Ik ben er wel steeds bewuster mee bezig. Ik check bijvoorbeeld met de app Beat The Microbead of er microplastics in verzorgingsproducten zitten. Zo zet ik steeds meer stappen. Ik ben ervan overtuigd dat er altijd nog wel wat te verduurzamen is.”

Wil jij als ondernemer ook emissievrije stappen zetten? Kijk op www.zesmaastricht.nl

Een vrouw staat bij de ingang van een winkel en neemt dozen aan van een bezorger