5 april 2023 - Artikel

Reusachtige tamme kastanjeboom 1 van de oudste bomen van Maastricht

Op het erf van de boerderij van de familie Prickaerts aan de Molenweg in Amby staat rechts van de toegangspoort een reusachtige boom. De tamme kastanjeboom van ongeveer 25 meter hoog en met een omtrek van 5,20 meter schijnt een van de oudste bomen van Maastricht te zijn. De laatste jaren wordt de boom regelmatig opgemeten, want het is een monumentale boom.

IVN vrijwilliger Chris bij oude monumentale boom in Amby

Meer lezen over de boom op Amiepedia

Chris van den Ende is vrijwilliger bij IVN en vond het tijd worden om de juiste leeftijd van de boom te achterhalen. De boom is opgenomen in een speciale wandeling van het IVN en kreeg daarbij de naam de oudste boom van Maastricht te zijn. Chris is erg nieuwsgierig van aard en zo ontstond bij hem een fascinatie voor de boom. Wat klopt er nou wel en wat niet over de leeftijd van de boom? De kennis die Chris opdoet over de boom legt hij vast op Amiepedia.

oude boom Amby

Hoe oud is de boom exact?

Om de leeftijd preciezer vast te stellen, is er een gaatje geboord in deze boom én bij een aantal andere oude bomen in Maastricht. Deze boringen worden uitgevoerd door de Bomenstichting en Wageningen University & Research. De gemeente Maastricht ondersteunt dit initiatief, door Chris in gang gezet. Nu is het wachten op de uitslag.

Landelijk register Bomenstichting

Er staat in Amby nog een hele oude boom: een buxus aan de Ambyerstraat Noord 194C. Deze boom is waarschijnlijk geplant in 1800. Overigens zijn er in Maastricht genoeg oude bomen te vinden. Zo kun je in het Cannerbos een plek vinden waar rond 1700 een sterrenbos is aangelegd.

Via het landelijk register van de Bomenstichting kun je zien welke bomen in je buurt een monumentale status hebben.

Man boort gaatje in oude boom

Verkiezing Boom van het Jaar 2023

Ken jij ook een boom met een bijzonder verhaal of een boom die een speciale betekenis voor je heeft? Nomineer deze boom dan voor de verkiezing van De Boom van het Jaar. SBNL Natuurfonds organiseert deze verkiezing elk jaar. Iedereen kan van 11 april tot en met 22 mei 2023 een boom nomineren met een bijzonder verhaal. Uit alle aanmeldingen mag één boom per provincie meedoen. Op de website van Boom van het Jaar lees je meer informatie.

Door: Frederique Pronk

 

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.