30 juli 2021 - Artikel

Plantjesbieb en plantenasiel

Aan de Ravelijnstraat in Maastricht staat een ruilkast voor planten en stekjes waar iedereen gebruik van mag maken. Enkele buurtbewoners, waaronder Jacqueline van Dongen, startten dit initiatief en gaven het de naam Plantjesbieb Ravelijn. Inmiddels maken er heel veel mensen gebruik van en blijkt het een aanwinst voor de buurt.

Grijs rek in tuin met plantjes in potjes

Ruilkast en plantjesbieb

Jacqueline vertelt dat er in hun wijkje al een aantal jaren eerder een ruilkast was geplaatst waar het ruilen van boeken, cd’s, dvd’s, oogst en speelgoed mogelijk was. Deze ruilkast bleek een succes en omdat de bewoners van deze buurt veel aan groen doen, leek een plantjesbieb ook een goed idee. Ze startten dit kleinschalige initiatief en het bleek al snel succesvol. Het idee is dat wanneer je te veel plantjes hebt voorgezaaid, dat je deze kunt plaatsen in de bieb zodat je iemand anders weer blij kunt maken. De plantjesbieb richt zich naast buitenplanten ook op binnenplanten. Mensen die van hun plantjes af willen of binnen eens een andere plant wensen, kunnen hun overtollige plantjes doneren. Wie weet vinden ze binnen de plantjesbieb wel een leuk ander plantje, die ze dan uiteraard mee mogen nemen.

De Ravelijn is een groene buurt

De buurt heeft veel geveltuintjes. Daarnaast is er een paar jaar geleden de Buurttuin Ravelijnstraat van start gegaan. Binnen dit project staat stadslandbouw centraal. Alles wat ze gerealiseerd hebben is eetbaar. De oogst die over is, wordt in de ruilkast geplaatst. Het teveel aan plantjes en stekjes uit deze buurttuin wordt aangeboden in de plantjesbieb.

Ook van buitenaf wordt er gesponsord met plantjes

“Laatst kregen wij een supermooie doos vol met nieuwe plantjes van Nelle Driessen, die heel enthousiast is over ons initiatief”, zegt Jacqueline. “Nelle is werkzaam voor CNME Maastricht en regio en heeft ons al veel geholpen bij het vergroenen van onze buurt. Wanneer ze hoort dat er ergens anders te veel plantjes zijn of wanneer zij zelf te veel heeft vanuit haar eigen tuin, dan is zij zo aardig om die naar ons te brengen.”

Het Plantenasiel is ook zo’n mooi initiatief

Aan de Griend 2, aan de oostelijke oever van de stad, bevindt zich het Plantenasiel Maastricht. Het is een stichting met als doel duurzaamheid te bevorderen, kinderen en volwassenen kennis te laten maken met de natuur en sociaal contact tussen buurtbewoners te stimuleren. Ze willen mensen de kans geven om planten die ze niet langer meer willen of kunnen houden een tweede kans te bieden en om zelf voor een klein bedrag nieuwe planten te kunnen kopen.

Voor iedere buurt een plantjesbieb

Beide initiatieven zijn een uitkomst voor inwoners en studenten met een kleine beurs. Het zou dan ook mooi zijn als er meer van dit soort plantenbiebjes zouden ontstaan. Ben je nog op zoek naar een nieuw plekje voor jouw plantjes? Dan kun je ervoor kiezen om je planten te doneren aan de plantjesbieb of aan het plantenasiel.

Door: Frederique Pronk

houten rek met plantjes met het opschrift plantjesbieb

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.