27 december 2023 - Artikel

Pas op voor zakkenrollers

Met Magisch Maastricht op het Vrijthof en de feestdagen, zijn het drukke weken in het centrum van de stad. Dat weten ook zakkenrollers, die juist nu proberen hun slag te slaan. Wijkagent Centrum Patrick Spronken vertelt wat je kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van zakkenrollerij. 

Bij de politie komen elke week wel een paar meldingen binnen van mensen die op straat zijn bestolen. Dat zijn dus enkele honderden gevallen per jaar. “De slachtoffers zijn vaak toeristen of kwetsbare mensen, bijvoorbeeld ouderen met een rollator”, zegt Patrick. “Met evenementen als Magisch Maastricht of carnaval zien we vaak een piek. Maar ook de weekmarkt, uitgaansstraten zoals de Platielstraat en de stationsomgeving zijn populaire plekken voor zakkenrollers.” 

Zakkenroller

Trucjes  

Dieven hebben allerlei trucjes om hun slachtoffers te slim af te zijn. “Vaak komen ze in groepjes van vier of vijf om je heen staan. Eén van hen leidt je af en de anderen maken intussen je rugzak open. Of er blijft iemand achter je staan met een paraplu, zodat omstanders niet zien wat er gebeurt. Ook dragen ze soms een jas over hun arm, waar ze makkelijk iets onder kunnen verstoppen. In sommige gevallen doen de dieven zelfs alsof ze je willen helpen, om daarna toe te slaan.” 
Patrick laat een filmpje zien van een oudere mevrouw met een rollator, die een parfumerie binnengaat. Twee meisjes volgen haar en spreken haar aan. Terwijl een van de twee haar afleidt, neemt de ander haar portemonnee mee.  

Kerstman 

Patrick zet nu tijdens Magisch Maastricht zijn wijkagentenbus regelmatig in de buurt van het Vrijthof. “Als de politie zichtbaar aanwezig is op drukke plekken, schrikt dat zakkenrollers af. We hebben al meegemaakt dat mensen op Magisch Maastricht op de foto wilden met de kerstman en daarvoor hun spullen even op de grond zetten. Binnen een paar tellen waren die weg.” 

Meestal zijn zakkenrollers uit op mobiele telefoons, pinpassen of geld, weet Patrick. “Zorg daarom dat je zo min mogelijk waardevolle spullen meeneemt als je de stad in gaat. En draag ze liefst op je lichaam, bijvoorbeeld in een tasje onder je jas. Stop je mobiel vooral niet los in je achterzak en leg je portemonnee niet bovenop je tas. Dat is voor zakkenrollers een makkelijke prooi. Wat je ook zeker niet moet doen, is je pincode van je bankpas in je portemonnee stoppen.” 

Aangifte 

Word je toch slachtoffer van zakkenrollerij, dan is het volgens Patrick belangrijk om aangifte te doen. “Het is heel lastig om zakkenrollers op heterdaad te betrappen. Maar als mensen naar de politie gaan, kijken wij de camerabeelden terug van de plek waar ze waren op het moment van de beroving. Hopelijk zien we de overvallers dan herkenbaar in beeld. Als dat zo is, verspreiden we dat beeld in de regio. Misschien is er een collega die de persoon herkent.” 

Als je telefoon is gestolen, dan helpt het als je een app hebt die de locatie aangeeft (find my iPhone/find my device). Daarmee kan de politie op zoek naar de daders. Geef ook het IMEI-nummer van je mobiel door. Dat heeft de politie nodig om een sms-bombardement af te vuren op een nieuwe simkaart in een gestolen gsm. En om de gsm te kunnen opnemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes. 

Studenten 

Maar het beste is natuurlijk om te voorkomen dat je spullen worden gestolen. Daarom zet de politie in samenwerking met de gemeente soms grote waarschuwingsborden bij bijvoorbeeld het station. “We doen nu ook een project met studenten”, vertelt Patrick. “Zij onderzoeken het effect van verschillende middelen, zoals flyers of spiegelreclames in kroegen en stadsbussen. Het resultaat presenteren ze als een advies aan de gemeente en wordt ook gebruikt om te ontdekken waar de meeste diefstallen plaatsvinden.” 

Kom jij de komende weken op plekken waar vele mensen bij elkaar zijn? Let dan extra goed op je spullen. Kijk ook eens op www.politie.nl. Daar vind je tips en lees je hoe en waar je aangifte kunt doen. Ook vraagt de politie regelmatig om hulp bij het herkennen van daders die op camerabeelden staan.