Ook de gemeente verduurzaamt. Zo pakken we onze gebouwen aan.
De gemeente Maastricht helpt inwoners om hun huis te verduurzamen. Ook zelf zijn we volop aan de slag met onze gebouwen en kantoren. Toch kunnen we niet overal tegelijk duurzame maatregelen nemen. We doen het stap voor stap. Nathan Notermans en Koen Hermkens vertellen hoe we dat aanpakken.
De gemeente heeft ongeveer 230 gebouwen in heel Maastricht. Van het stadhuis en de kantoren tot sporthallen en gemeenschapshuizen. Koen Hermkens coördineert het onderhoud van deze panden: “We zorgen voor verbouwingen, onderhoud en schilderwerk. Daar hoort tegenwoordig ook het verduurzamen bij. Eerst deden we dat erbij. Sinds kort hebben we dat beter georganiseerd en is Nathan Notermans aangesteld als projectleider. Daardoor kunnen we goede stappen zetten.”
Dashboard
Nathan: “De gemeente doet al veel aan verduurzaming. Maar wat we inmiddels hebben aangepakt en waar, stond nergens goed opgeschreven. Daarom werken we nu met een dashboard. Daarin staat van elk gebouw welke maatregelen we kunnen nemen om de CO2-uitstoot te verlagen, wat we al hebben gedaan en wat nog kan gebeuren. Die gegevens werken we continu bij. Ook hebben we een strategienota gemaakt voor de gemeenteraad. Daarin hebben we onze aanpak opgeschreven. Dus hoe we de gebouwen verder willen verduurzamen en wat dat kost. Begin 2025 neemt de raad een beslissing over die nota.”
Energieverbruik verlagen
In het dashboard staan ook alle energielabels vermeld. “Toch is een energiezuinig label niet ons uiteindelijke doel. Wél minder energieverbruik en minder CO2 uitstoot”, legt Nathan uit. “We starten meestal met het vervangen van de oude verlichting door led en eventueel energiezuinige luchtbehandeling. Daarna kijken we naar isoleren, van de muren en de vloer tot het dak. Een vervolgstap zou het leggen van zonnepanelen kunnen zijn. Maar niet voordat we het energieverbruik verlagen. Het vervangen van een oude koelkast of altijd bewust het licht uitdoen, kan al veel schelen.”
Monumentale panden
Tot onze gebouwen behoren ook 60 monumentale panden. Daar kan niet alles wat je bij een nieuwer gebouw zou doen. Toch is verduurzamen mogelijk. “Kijk maar naar het stadhuis”, vertelt Koen. “Daar hebben we een paar jaar geleden gezorgd voor luchtbehandelingskasten, ledverlichting, isolerend glas en isolatie. Ook is het gebouw op stadsverwarming aangesloten. Wat nog zou kunnen, is isoleren onder de kap. Maar dat kost veel en levert maar weinig op. Dat geld steken we liever in andere gebouwen in de stad.”
Kleine stapjes, groot verschil
“De gemeente heeft de ambitie om in 2030 al klimaatneutraal te zijn. “Onze focus ligt de komende jaren dus op zoveel mogelijk energie besparen, liefst met zo min mogelijk geld”, leggen Koen en Nathan uit. “Bij sommige gebouwen hebben wij, net als andere gemeenten en bedrijven, helaas te maken met netcongestie. Dat is een overbelast elektriciteitsnet. Toch is verduurzamen zinvol. Daar waar we tegen beperkingen aanlopen, moeten we zorgen voor andere, kleinere maatregelen. Dat geldt voor ons als gemeente, voor inwoners en ondernemers. Als we allemaal kleine stapjes zetten, maken we samen een groot verschil.”