11 december 2024 - Artikel

Ook de gemeente verduurzaamt. Daarvan maken we rapportages

Steeds meer bedrijven zijn verplicht om te laten zien wat de impact van hun activiteiten is op mens en milieu. Dit doen ze door een duurzaamheidsrapportage te maken. Gemeenten hoeven dat nog niet. Best gek, vinden we zelf. Daarom hebben we ons vrijwillig aangesloten bij een werkgroep en gaan ook wij aan de slag met duurzaamheidsrapportages.  

In 2018 was Haarlem 1 van de eerste gemeenten die besloot te rapporteren over haar verduurzaming.  

Ze wilde graag met andere partijen bespreken hoe je als gemeente zo’n rapportage het beste kunt aanpakken. Daarom richtte ze de Coalition of the Willing op. Dit is een vrijwillige werkgroep met inmiddels 20 organisaties, zoals gemeenten, een provincie, waterschappen, accountants en het CBS. In de werkgroep komt heel veel kennis en expertise bij elkaar.  

Handreiking 

Maastricht sloot zich - als enige Limburgse gemeente - bij deze werkgroep aan. “Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie. We ondersteunen inwoners en ondernemers bij de klimaatopgave. Dan is het logisch dat we ons eigen duurzaamheidsbeleid ook verantwoorden”, vindt concerncontroller Laurent Haarsma. In de praktijk betekent het dat hij geregeld met de werkgroep overlegt. “Dat heeft vorige maand geleid tot een handreiking: een praktisch handboek dat (lokale) overheden helpt om verslag te doen van duurzaamheidsinspanningen en -resultaten. De richtlijnen in deze handreiking zijn gebaseerd op de regels die al voor het bedrijfsleven gelden.” 

Nog niet verplicht 

Een duurzaamheidsrapportage is voor gemeenten niet verplicht. “Of beter gezegd: nog niet”, vertelt Laurent. “Voor de BNG (Bank Nederlandse Gemeenten) is het wel al verplicht. Die organisatie financiert gemeentelijke projecten om Nederland socialer en duurzamer te maken. Als zij daarvoor geld lenen bij Europese banken, moeten ze precies uitleggen waarom en waarvoor het geld gebruikt wordt. Ik verwacht dat deze verplichting uiteindelijk ook voor gemeenten gaat gelden. Maar daar wil Maastricht niet op wachten. Wij vinden het belangrijk om er nu al mee aan de slag te gaan. Zo voorkomen we dat we later achter de feiten aanlopen.” 

Onderzoek 

De handreiking is een dynamisch document. Dat betekent dat we zelf kunnen bepalen hoe we meten en rapporteren. Om inzicht te krijgen in wat we in Maastricht al rapporteren en hoe we dat (willen) aanpakken, doet trainee Fleur Beckers hier momenteel onderzoek naar. “Ik spreek hierover met verschillende afdelingen. Daarnaast bekijk ik hoe het bedrijfsleven hun informatie rapporteert. Zo doen we ideeën op en ontwikkelen we een rapportagevorm die bij ons past. Binnenkort maken Laurent en ik de balans op, zodat we er concreet mee aan de slag kunnen. “Op die manier kunnen we laten zien hoe ook wij als gemeente bijdragen aan een duurzamere wereld.” 

2 mensen in zaal met tekst Mission Zero Maastricht en de gemeente doet mee

#MissionZeroMaastricht 

Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?