16 maart 2023 - Artikel

Onze afvalhelden aan het woord

De werkdagen beginnen vroeg voor Pascal. Hij is voorman van een team van 15 mensen. Samen met zijn collega’s begint hij vanaf 06.00 uur met het schoonmaken van de binnenstad. En dat is doorwerken, want rond 08.00 uur stroomt de binnenstad vol met vrachtverkeer. Dan is er geen ruimte meer over voor de veegdienst. Een klein team blijft dan achter om de stad tot aan de avond netjes te houden.  Marco en Merian zijn teamleiders bij team zwerfvuil. Dat is het team dat alle rotzooi verzamelt die niet door de andere teams wordt opgeruimd. "Dat gaat van blikjes en zakjes langs schoolroutes tot en met grote hoeveelheden dumpafval. We komen zelfs weleens hele keukenblokken tegen die ergens gedumpt zijn."

Ook in de buitenwijken  

Het team van Pascal is onderdeel van een groter team van maar liefst 51 mensen. Samen hebben ze de stad verdeeld in 3 blokken: binnenstad, oost en west. Want natuurlijk wordt ook buiten het centrum schoongemaakt. Tussen 06.00 uur en 08.00 uur worden de kruispunten en hoofdwegen onder handen genomen. Daarna trekken ze de wijken in. Wijk na wijk worden prullenbakken en hondenpoepbakken leeggemaakt, zwerfvuil opgehaald, onkruid verwijderd en straten geveegd.  

"Je zou denken dat er in de winter geen onkruid groeit, maar niets is minder waar. Vanaf zo'n 4 graden buitentemperatuur groeit het onkruid even hard als in de zomer," vertelt Pascal. "en bewoners merken het wel als we in de wijk aan het werk zijn. We werken met bosmaaiers en die maken behoorlijk veel herrie. We overwegen nu om onkruid te gaan bestrijden door het weg te branden of met kokend water kapot te maken. Dan maken we ook de wortels kapot en groeit het minder snel terug."   

Van blikjes tot en met keukenblokken voor team zwerfvuil  

Marco kent de plekken wel waar gedumpt wordt. "De Nieuwe Limmelderweg is er zo eentje. Die laat ik 1x per week schoonmaken. Dan halen we wel 4 loeivolle 80 liter zakken vuil op. Allemaal van automobilisten en vrachtwagenchauffeurs die hun afval gewoon uit het autoraam gooien." Er is maar 1 uitzondering voor het team van Marco: "als we denken dat we met chemisch of gevaarlijk afval te maken hebben, schakelen we een gespecialiseerd bedrijf in. Daar beginnen we zelf niet aan."  

Ondankbaar werk?  

"Nee, absoluut niet." Pascal en Marco zijn het helemaal met elkaar eens. "We krijgen meestal heel positieve reacties van bewoners. Die zijn blij dat we langskomen en helpen om de buurt leefbaar en schoon te houden." Op minder positieve reacties zijn ze goed voorbereid. "Dankzij cursussen weten we hoe we hiermee om moeten gaan. En dat is wel fijn, want zo af en toe zijn mensen niet zo blij met ons werk. Bijvoorbeeld als ze net uit nachtdienst komen en wij met onze bosmaaiers onder het raam staan. Maar dat zijn uitzonderingen en die wegen niet op tegen de onderlinge collegialiteit en het gevoel van vrijheid dat we hebben door buiten te werken," lacht Marco. Pascal sluit zich daar helemaal bij aan.   

 

afvalhelden Pascal (links) en Marco (rechts) voor een kar bij het bord van Ankerkade 275