26 juni 2024 - Artikel

Ontmoeten, ontdekken en smullen in de plukgaarden van Maastricht

Verspreid over Maastricht liggen zo’n 20 openbare plukgaarden. Iedereen is er welkom om te smullen van vruchten en noten, zoals appel, kers, pruim of tamme kastanje. Ook aan de rand van Amby vind je zo’n plukweide. Het is een laagstam boomgaard, dus plukken kan heel makkelijk. De 247 boompjes werden vorig jaar aangeplant door de leerlingen van Kindcentrum Amby. Directeur Per Ebbelink: “Zo leren ze hoe je iets kunt planten, hoe iets groeit en hoe de natuur je iets teruggeeft. Je voedsel hoeft niet altijd van ver te komen.”

Per Ebbelink
Per Ebbelink

De plukgaarden zijn een initiatief van de gemeente Maastricht. “Toen die me vroeg om samen een nieuwe fruitweide aan te leggen, heb ik meteen toegezegd”, vertelt Per.We brengen onze leerlingen graag in contact met de natuur en we leren ze om er respectvol mee om te gaan. Zo hebben we laatst nog met hen gezorgd voor 4 nieuwe bomen en 200 plantjes op ons schoolplein. We vinden het belangrijk om samen met de kinderen te bouwen aan een gezonde, groene wijk.”

Niet alleen rekenen en taal

Afgelopen najaar gingen 63 leerlingen van groep 6 aan de slag. Met hulp van ouders en medewerkers van het CNME ging de schop de grond in. “Dat was nog niet zo eenvoudig, want de grond was nat en plakkerig. Maar het enthousiasme was er niet minder om. De kinderen vonden het super om buiten bezig te zijn en vies te worden. Ook dat is een vorm van leren. Het is een stukje burgerschap wat we kinderen meegeven. Ze leren niet alleen rekenen en taal, maar ook hoe je zorgt voor de wereld van morgen.”

Tastbaar resultaat

Het mooiste vindt Per het enthousiasme en de verwondering die bij kinderen nog zo puur is. “Volwassenen denken gauw abstract. Wij vinden zo’n plukgaard goed voor de biodiversiteit en betere luchtkwaliteit. Dat is het natuurlijk ook. Maar voor kinderen is dit vooral iets tastbaars: ze planten een boom, zien ‘m groeien en kunnen er fruit van plukken. Ze leren dat wat je eet gewoon in je buurt kan groeien. Dat tastbare resultaat is een goede basis als je kinderen iets wit leren over de natuur. En uiteraard is het nog lekker ook.”

Elke fruitsoort zijn eigen ritme

De leerlingen zijn (nog) niet met hun leerkracht terug gegaan om te kijken hoe de boompjes groeien. Maar dat hoeft van Per dan ook niet zozeer onder schooltijd. “De plukweide is álle dagen van het jaar open. Ik zou graag zien dat kinderen er tijdens een wandeling met hun ouders langsgaan. Deze groene ontmoetingsplek is niet alleen van onze school. Maar voor jong en oud, voor de hele wijk en zelfs de hele stad. Ik wens ook dat iedereen er vaker terugkeert. Want er staan verschillende soorten fruitbomen en elke fruitsoort heeft zijn eigen ritme. Dus als je op verschillende momenten gaat kijken, is er steeds weer iets anders rijp om te eten.”

Kom ook plukken!

Wil je ook gratis fruit of noten plukken? Kijk op de website van het CNME. Daar vind je een overzicht van alle plukgaarden in heel Maastricht. Wees welkom om elkaar daar te ontmoeten en te ontdekken wat in de stad allemaal groeit. Je mag er fruit plukken, ter plekke opeten of mee naar huis nemen om bijvoorbeeld mee te bakken. We vertrouwen erop dat je respectvol omgaat met de bomen en struiken, zodat zoveel mogelijk inwoners er de vruchten van kunnen plukken!

afbeelding van pluktuin Amby en kinderen erin

Een groen(er) Maastricht

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen, in steeds meer plukgaarden bijvoorbeeld, helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.