In oktober eerste Nationale Boomspiegelfeest
Op zaterdag 9 oktober is de allereerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest. Mensen in heel het land gaan dan tuintjes aanleggen in de grond rond een boom. Zo’n boomspiegeltuin draagt bij aan het creëren van een gezonde, klimaatbestendige wijk en brengt buren weer met elkaar in contact. Om boomspiegels en de mogelijkheden om die te vergroenen op de kaart te zetten, wordt in oktober voor de eerste keer het Nationale Boomspiegelfeest gehouden. Bewoners toveren dan de boomspiegel voor hun deur om in een ‘feestje voor de beestjes’. Dat doen ze alleen, maar bijvoorbeeld ook met een hele straat, in samenwerking met een buurthuis of school. Het is de bedoeling dat deze dag elk jaar gehouden wordt.
In de Jonkheer Ruysstraat is het al een ‘feestje voor de beestjes’
Karen Hop van Trajekt vertelt enthousiast over de Jonkheer Ruysstraat, waar op initiatief van enkele bewoners uiteindelijk 22 huishoudens zich samen wisten te pakken om zo in hun straat 20 boomspiegels om te toveren tot kleine groene tuintjes. Het is een hele mooie straat geworden. De bewoners zijn trots op het gezamenlijke resultaat. De straat kenmerkt zich door een gedeelte aan oudbouw- en een gedeelte aan nieuwbouwwoningen. Dit onderscheidt zich in mensen die al langer in de wijk wonen en mensen die net komen kijken. Wat dit project nu zo bijzonder maakt, is dat het oude en nieuwe gedeelte zich door groen meer hebben weten te verbinden. Karen geeft aan dat deze straat een goed voorbeeld is van hoe groen mensen weer samenbrengt. Ze hoopt dan ook dat er meer straten in Heugemerveld dit voorbeeld gaan volgen.
Boomspiegels in Maastricht
Nelle Driessen van CNME Maastricht en Regio geeft aan dat ze in Maastricht een iets andere koers varen dan in de rest van Nederland: “In Maastricht streven we ernaar plantacties met hele straten of met een aantal mensen samen te realiseren. Wanneer mensen aan de slag willen gaan met een geveltuintje of een boomspiegel dan sturen wij daar op aan. Uiteraard mogen er ook individuele initiatieven ontstaan, maar onze ervaring is dat samen zoiets oppakken een langere levensduur heeft.”
Zelf ook aan de slag met een boomspiegel
Wil je ook het openbaar groen opfleuren doormiddel van een boomspiegel zodat straten meer kleur, vogels, vlinders en bijen aantrekken? Neem dan contact op met de gemeente Maastricht. Bij de gemeente Maastricht bestaat al heel lang de mogelijkheid om als inwoner zelf een boomspiegel op te fleuren en deze in eigen beheer te nemen. Je adopteert dan de boomspiegel waardoor gemeentelijk onderhoud daar niet meer gedaan wordt. De gemeente helpt je dan samen met CNME Maastricht en Regio bij dit proces. Als je een e-mail stuurt naar mijngroen [at] maastricht.nl (mijngroen[at]maastricht[dot]nl) nemen ze contact met je op. Er is ook een inspirerende folder over boomspiegels.
Door: Frederique Pronk
Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.