21 september 2023 - Artikel

Nieuw: de klimaattuin van het klimaathuis

In het klimaathuis aan de President Rooseveltlaan 217 in Maastricht kun je terecht als je op zoek bent naar advies over het (verder) verduurzamen van je huis. Je kunt er zien én ervaren welke oplossingen er zijn als het gaat over duurzaam wonen. Nieuw is de klimaattuin van het huis. Daar ontdek je dat je met een paar simpele veranderingen in een tuin de wereld een stukje groener én beter maakt.

Een groene tuin helpt

In de klimaattuin vind je verschillende voorbeelden van hoe je op een gemakkelijke manier je tuin kunt vergroenen. Dat is hard nodig. Want het klimaat verandert. En meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige regenbuien. In de klimaattuin zie je op welke manieren je jouw dak kunt bedekken, bijvoorbeeld met vetplanten of een dakbloemenweide. Je ziet geveltuinen en er zijn stukken onderhoudsvriendelijke tuin aangelegd met planten. Ook zie je hoe je water kunt opvangen via bijvoorbeeld een regenton. Of hoe je een oprit en andere verhardingen gemakkelijk groener kunt maken door te kiezen voor grasdallen oftewel grastegels. Dat zijn holle tegels waar gras doorheen kan groeien.

Klimaattuin Klimaathuis tuin voor huis met bakken met planten

Een bezoek aan de tuin

Hendrik Herkenbosch is medewerker team Ecologisch Beheer van het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME). Hij is op 12 en 26 oktober, 9 en 23 november en 7 december tussen 13.00 en 17.00 uur aanwezig in de tuin om vragen te beantwoorden. Wil je liever op een ander moment de tuin bezoeken? Dat kan. Het klimaathuis is elke woensdag, donderdag en vrijdag tussen 9.30 en 17.00 uur open. Je kunt er dan terecht met al je vragen of voor advies. En dus ook voor een bezoek aan de tuin. Meer informatie over het klimaathuis vind je op de website van de gemeente Maastricht.

 Door: Frederique Pronk

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen, in je tuin bijvoorbeeld, helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.

Klimaattuin Klimaathuis tuin voor huis met bakken met planten