26 juni 2023 - Artikel

Meer groen in Heugemerveld

Aan de Jonkheer Ruysstraat in de wijk Heugemerveld is er sinds kort een nieuwe jeu de boulesbaan aangelegd. De initiatiefnemers Louis Coenen en Wum Veugen hadden deze wens al een lange tijd. Via de Burgerbegroting Maastricht is hun droom in vervulling gegaan.

Een gedeelte van het grasveld moest plaats maken voor de baan. In de straat hebben bewoners al 20 gemeentelijke boomspiegels (stuk grond rond de stam van een boom) in eigen beheer. Daar willen ze graag op voortbouwen door mooie beplanting aan te brengen rondom de baan. Op 19 mei werd er dan ook een aanplantdag georganiseerd, waarbij 800 planten de kale vlakte opfleurden.

De boomspiegels onderhouden zorgt voor veel gezelligheid

De groep boomspiegelburen onderhoudt in het seizoen maandelijks de boomspiegels in de straat en hebben sindsdien veel meer contact met elkaar. Nu er een groene jeu de boulesbaan bij is gekomen, kan er nog meer gezelligheid ontstaan.
Het doel is dan ook dat er meer ontmoetingen tussen de buren in de straat en daarbuiten gaan komen. “Hiermee gaan we hopelijk ook eenzaamheid tegen,” geeft Louis aan. “Samen jeu de boulen en onderhouden van het groen zal bijdragen aan een betere  gezondheid, doordat we letterlijk in beweging zijn. We vinden het belangrijk dat we elkaar ontmoeten en leuke dingen met elkaar doen. Zo leren we elkaar beter kennen en kunnen we op een fijne manier samen leven.”

Groene jeu de boulesbaan Heugemerveld

Bewoners en bedrijven steken de handen uit de mouwen

Er moest heel wat gebeuren tijdens de aanplantdag. Gelukkig waren er 30 mensen aanwezig die kwamen helpen. Niet alleen straatbewoners, maar ook mensen uit de wijk en het bedrijfsleven kwamen helpen. Er waren drie vrijwilligers van Medtronic aanwezig. Laura de Vries vertelt dat ze vanuit hun werkgever gestimuleerd worden om zich maatschappelijk in te zetten. Zo wordt ze tijdens deze vrijwilligersuren gewoon doorbetaald. Sem, die een maatschappelijke diensttijd volgt, probeert door middel van diverse activiteiten te ontdekken wat voor studie hij wil gaan doen. Vandaag is hij actief met groen en kan hij gaan ontdekken of dit iets voor hem is.

Jacqueline, de zus van Wum die ooit woonde in de straat, zet zich vandaag ook in. “Het steekt wel aan, dat groen bezig zijn,” zegt ze. Ze heeft in haar nieuwe appartement een groot balkon dat ze ook gaat vergroenen.

Heb jij ook een goed idee voor Maastricht?

Bij de Burgerbegroting Maastricht beslissen inwoners over de besteding van overheidsgeld. Dit jaar €750.000 euro. Tot en met 18 juli kun je ook zelf een project indienen. Heb jij een goed idee voor de stad of een wijk? Laat dan zeker iets van je horen en bekijk op de website hoe je jouw plan kunt realiseren.

 

Door: Frederique Pronk

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.