2 februari 2024 - Artikel

Max woont in een gasloze jaren 30-woning

Zo’n 100 jaar geleden werden huizen met een andere maatstaf gebouwd dan nu. Zo waren kieren heel normaal, omdat je huis dan lekker kon doorluchten. Nu, in een tijd dat de energie duur is, denken we daar anders over. Inwoner Max Müller wist zijn Maastrichtse jaren 30-woning aan te passen naar de eisen van deze tijd. Hij woont sinds kort zelfs geheel gasloos.

Anderhalf jaar geleden betrok Max Müller met zijn gezin een authentieke woning in Brusselse Poort. “Zo een met erkers en originele glas-in-loodramen. Achterom genieten we van uitzicht op het Frontenpark. Het is een heerlijke plek. Al zag ik wel dat op het gebied van duurzaamheid nog veel was te winnen.”

man staat voor jaren-30-woning

Aantrekkelijke lening

Max zorgde voor betere isolatie en verving het gasfornuis door inductie. “Ik was niet van plan om nu al helemáál van het gas af te gaan. Totdat ik zag dat ik gebruik kon maken van een regeling van de provincie. Die bood een aantrekkelijke duurzaamheidslening die destijds bijna stopte. Een mooie aanleiding om onze gasketel te vervangen. Die was op dat moment pas 12 jaar oud en kon in principe nog jaren mee. Maar dankzij de gunstige lening was het slim om te investeren in een volledig elektrische warmtepomp. Dan konden we meteen de twee gashaarden wegdoen. Die vonden we niet veilig, zeker nadat we eens bijna brand hadden.”

Constante temperatuur

Max liet een warmtepomp installeren. Binnenkort wordt de gasaansluiting afgekoppeld, want gas wordt in huize Müller niet meer verbruikt. “De warmtepomp biedt een hoog rendement. Ik neem 1 kW elektriciteit af, maar geniet wel van 5 kW warmte. De resterende ‘gratis’ energie haalt de pomp uit de buitenlucht. De kamers in huis worden verwarmd met moderne convectoren. Die hebben een thermostaat die verbonden is met een app. Daarmee check ik gemakkelijk de luchtvochtigheid in elke kamer. De temperatuur in huis is nu constant. Boven en beneden is het dag en nacht 20 graden.”

Goede schulden

De buren van Max waren nieuwsgierig naar de warmtepomp. Daarom organiseerde hij een buurtbijeenkomst. “Ik merk dat er interesse is voor verduurzamen. Natuurlijk vraagt dat om een investering, maar daarom zijn er financiële regelingen. De lening die ik afsloot, bestaat niet meer. Maar het Warmtefonds biedt nog gunstige leningen. Zelfs tegen 0% rente, afhankelijk van je inkomen. Ook zijn er regelingen voor mensen zonder leningscapaciteit. Dit soort leningen noem ik goede schulden, want je investeert ermee in je woning. De waarde verhoogt, net als het comfort. Je verbruikt minder energie en draagt bij aan een klimaatneutrale toekomst.” 

Gemak en comfort

Max snapt dat we nog niet massaal overgaan op een volledig elektrische warmtepomp. “Je kunt ook prima in stappen van het gas af door eerst een hybride oplossing te nemen. Maar ben je eenmaal zo ver, kijk dan niet naar het merk. Daarin zit weinig verschil”, is zijn advies. “Neem vooral een kundige en erkende installateur. Die maakt voor jou het verschil. Als die ook nog eens goed nadenkt over de plek van de buitenunit, hoef je je ook geen zorgen te maken over het geluidsniveau. Met 53 decibel zijn de warmtepompen van nu sowieso uiterst stil. Zeker als je er ook nog eens een kast omheen bouwt. Last hebben wij er dan ook niet van. Wel gemak en veel comfort in huis. Wij zijn er blij mee!”

#MissionZeroMaastricht 

Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?