9 september 2022 - Artikel

Maastricht Sport: ieder kind kan sporten met Meedoen in Maastricht

Sporten is goed én leuk voor kinderen. Maar voor sommige kinderen is het moeilijk om bij een sportclub te gaan door hun thuissituatie. Meedoen in Maastricht, een programma van Maastricht Sport, helpt deze kinderen. We vroegen Maud Vankan (23), combinatiefunctionaris Sport en Bewegen bij Maastricht Sport, hoe dat werkt

Arme gezinnen en vluchtelingen

70 procent van de Nederlandse kinderen is lid van een sportclub. De rest bestaat vooral uit kinderen van ouders die in armoede leven of vluchteling zijn. Hun ouders hebben bijvoorbeeld niet genoeg geld voor een sportclub. Of ze spreken en schrijven slecht Nederlands, waardoor ze moeilijk met sportclubs in contact komen.

Geld en praktische hulp

Maud Vankan (23) probeert dat te veranderen. Ze is vaklerares gym op 2 basisscholen en werkt vanuit Maastricht Sport mee aan Meedoen in Maastricht. Dankzij subsidie van de provincie Limburg kunnen kinderen goedkoper of zelfs gratis bij een sportclub. Of ouders krijgen praktische hulp, bijvoorbeeld met aanmeldingsformulieren en vervoer. Zo kunnen kinderen alsnog op volleybal, judo, tennis, dansen, voetbal en nog veel meer.

6 kinderen spelen voetbal op een betegeld schoolplein

In gesprek

Maud komt vooral op basisscholen in armere wijken van Maastricht. Ze gaat daar met kinderen in gesprek. “Ik stel dan allerlei vragen. Wat doe je na school? Sport je weleens met vriendjes en vriendinnetjes? Wat zou je leuk vinden? Vaak blijkt dan dat kinderen wel willen sporten, maar dat dat tot nu toe niet kon. De ouders hebben bijvoorbeeld geen geld, geen vervoer of geen tijd.

Als een kind hulp kan gebruiken, gaat Maud in gesprek met de ouders. “Ouders kunnen allerlei vragen hebben. Hoe kom ik erachter wat er in de buurt zit? Wat kost het?” zegt Maud. “Vaak is er een taalbarrière. Ik probeer dan alles uit te leggen, soms met Google Translate erbij. Ouders zijn vaak al hartstikke geholpen als ik het aanmeldformulier met ze invul of de route voor ze uitprint.”

Belangrijk

Maud vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen bij een sportclub kunnen. “Het is goed voor hun hersenen, hun conditie, hun motoriek en hun zelfvertrouwen. Ze worden er ook sociaal vaardiger van: ze leren samenwerken en op hun beurt wachten.”

Sport kan ook belangrijk zijn in het dagelijks leven. “Als je uit een oorlogsgebied komt, staat zwemles voor je kind waarschijnlijk laag op je prioriteitenlijstje. Maar als een kind hier op kamp of met een kinderfeestje naar het zwembad gaat, is het vervelend als dat kind niet kan meezwemmen.”

Stap voor stap

De ouders krijgen hulp die zo goed mogelijk past bij hun situatie. Bij zwemlessen gebruikt Maud een speciale doorverwijskaart: een soort 5-stappenplan. “Zo weet ik zeker dat we niks vergeten en dat we alles goed bespreken. We bekijken bijvoorbeeld eerst wat de ouders zelf kunnen betalen voordat we een zwembad uitkiezen.”

Als het nodig is, vraagt Maud samen met de ouders een vergoeding aan voor de contributie van de vereniging. Dat kan via het Jeugdfonds Sport en Stichting Leergeld. “Die partijen denken goed mee. Als iets in het aanvraagformulier niet klopt, laten ze me dat meteen weten.”

3 kinderen en een begeleider staan om 3 mountainbikes heen op een grasveldje.

Blije gezichten

Kinderen zijn vaak dolenthousiast als ze via Meedoen tóch bij een sportclub kunnen, zegt Maud. “Ze weten vaak niet precies wat we achter de schermen hebben geregeld. Maar dan komen ze heel blij in de gymles vertellen dat ze hun eerste training of wedstrijd hebben gehad. Dat is geweldig om te zien.”

Maud herinnert zich nog goed dat ze ooit een oom van een leerling aan de telefoon had. “Zijn stem trilde helemaal en hij huilde van blijdschap. We hadden geregeld dat zijn neefje toch op voetbal kon. Eerst stond zijn neefje altijd alleen te wachten op een veldje als zijn vriendjes aan het trainen waren. Het was zó fijn dat hij nu kon meedoen.” Maud hoopt zo nog veel kinderen en families te helpen. “Je krijgt er echt veel voor terug!”

Hulp nodig

Wil jouw kind graag bij een sportclub, maar kan je het niet betalen? Heb je geen vervoer, weet je niet hoe alles werkt of zijn er andere problemen? Praat gerust eens met de vakleraar gym van school; deze kan je meer vertellen over Meedoen in Maastricht. Als de school van je kind een brugfunctionaris heeft, kan deze je ook verder helpen.