7 december 2023 - Artikel

Maastricht is 160 groene daken rijker

Sinds dit najaar is Maastricht zo’n 160 groene daken rijker. Dat komt door de Vergroen je dak-actie van de gemeente die het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) uitvoerde. Die actie liep van mei tot en met september van dit jaar. Als je via die actie een dakbloemenweide op jouw dak liet aanleggen, kreeg je daar 6 m2 groen dak voor. Dat staat gelijk aan 450 euro. Liesbeth Colson is 1 van de mensen in Maastricht die gebruikmaakte van de actie. Ze verheugt zich al op het ‘nieuwe mooie groene uitzicht vanuit hun bovenwoning’ komend voorjaar. 

foto van een vrouw voor een decoratie- en brocantewinkel - vergroen je dak

Een aantrekkelijke actie

Liesbeth heeft in de Koestraat een decoratie- en brocantewinkel. Ze woont boven de zaak. Ze hoefde niet lang na te denken toen ze over de actie hoorde. Liesbeth houdt van groen. Dankzij deze actie werd de aanleg van een groen dak qua kosten opeens een stuk aantrekkelijker: “We hebben echt geluk gehad met deze subsidie. Want een groen dak is best kostbaar. We hebben alleen hoeven te betalen voor de 3 m2 extra groen dak. Ook fijn: er zat weinig tijd tussen het moment van aanmelden tot de aanleg van de dakbloemenweide. Iemand van het CNME is eerst komen kijken of het dak geschikt was. Dat was gelukkig zo.”

Een beter uitzicht

De binnenplaats achter Liesbeths zaak is al behoorlijk groen. “Het is een heuse groene oase van rust. Heel wat vogels zoals mussen, roodborstjes, koolmeesjes en Vlaamse gaaien weten deze plek al te vinden. Ik hoop dat er nog wat soorten vogels bijkomen als de bloemen op het dak straks bloeien. In elk geval wordt het uitzicht vanaf mijn bovenwoning wel al een stuk mooier: alles beter dan het zwarte dak waar ik op uitkeek. Wat ook fijn is: je hebt er zo goed als geen onderhoud aan. Alleen als het lang droog is, moet ik water geven.”

 

foto van een plat dak - vergroen je dak actie

Niet zomaar een groen dak

Een dakbloemenweide is niet zomaar een groen dak. Het is een speciaal geselecteerd bloemenmengsel van wel 40 inheemse ofwel lokale plantensoorten die geschikt zijn voor op het dak. Dat betekent dat het goed is voor insecten en vogels. Het een verbeterde versie van een standaard sedum dak. 

In de zomer bloeit de dakbloemenweide. De bloemen trekken dan ook bijen, hommels en vlinders aan. Een groen dak werkt in de zomer verkoelend en gaat daardoor hittestress tegen. Het neemt regenwater op en vermindert daardoor ook wateroverlast. Bovendien is het goed voor de dakbedekking. 

Gratis advies in Klimaathuis

Heb je ook interesse om je dak te vergroenen? In de nieuwe tuin van het Klimaathuis aan de Groene Loper kun je voorbeelden zien van groene daken. Plus je kunt er terecht voor gratis advies. Het adres is President Rooseveltlaan 217 in Maastricht. Je kunt er elke woensdag, donderdag en vrijdag terecht tussen 9.30 en 17.00 uur. 

Door: Frederique Pronk

 

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen, op je dak bijvoorbeeld, helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.