15 mei 2023 - Artikel

‘Maai Mei Niet’ voor meer verschillende planten en dieren in onze stad

Het initiatief ‘No Mow May’, in het Nederlands ‘Maai Mei Niet’,  begon in het Verenigd Koninkrijk en is ondertussen een groot succes. Door minder te maaien ontdekten ze dat je tot wel 10 keer zo veel insecten kunt aantrekken. Ook voor Maastricht willen we graag meer verschillende planten en dieren. Daarom vragen we aan inwoners om hun gras met rust te laten en het te laten groeien. Heb je je gazon nog niet (helemaal) gemaaid deze maand? Dan kun je nog steeds meedoen. Samen zorgen we dan voor meer bloemen en insecten in onze stad.

afbeelding van 2 mensen voor wit huis en een bruine hond bij boompje

Minder werk = meer genieten

Esther Roeden en Bas Vankan wonen nu 3 jaar samen aan de Meidoorn in Scharn met hun 2 zonen en hond. Ze doen dit jaar voor het eerst mee aan ‘Maai Mei Niet’. Niet maaien brengt nu al veel voordelen. In hun voortuin zijn al meer bloemen te vinden dan in hun achtertuin, waar ze wel gemaaid hebben. Ze hebben 2 bloeiende pinksterbloemen ontdekt. Oranjetipjes, vlinders met vrolijke oranje gekleurde vleugeltipjes, zijn hier dol op. Insecten halen in de lente het meeste voedsel uit bloemen. Dat is voor hen de belangrijkste reden om in de lente niet te maaien. Ze streven ernaar om hooguit nog maar 2 keer per jaar te maaien. Hierdoor hebben ze ook nog eens veel minder onderhoud aan de tuin. Esther en Bas hadden niet gedacht dat tuinieren zo leuk zou zijn: “Het is rustgevend, wekt de nieuwsgierigheid op, geeft een geluksgevoel, brengt verwondering en je leert van kleine dingen te genieten.” Bas geeft aan dat het tuinieren hem ook leert om een stukje perfectie los te laten.

Liefde voor dieren

Esther houdt van insecten zoals bijen en vlinders. Haar liefde voor dieren is zo groot dat ze de insecten die ze in huis tegenkomt altijd veilig weer naar buiten brengt. Verderop is er een groot grasveld waar 2 bijenhotels zijn geplaatst. Dat is een initiatief van Mijn Groen Maastricht. Esther gaat daar vaker even kijken en hoopt dan bijen te spotten. Verder hebben ze via Mijn Groen Maastricht 2 boomspiegels voor hun huis geadopteerd die ze onderhouden.

Zelf aan de slag?

Heb je een grasveldje of gazon en wil je deze in bloei zetten voor de insecten? Bekijk dan de website van Maai Mei Niet en laat je inspireren door de vele leuke voorbeelden.

Tekst: Frederique Pronk

afbeelding van grasveld dat niet gemaaid is met gele bloemetjes

Een groen(er) Maastricht

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. Bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog fijner om in te wonen, te werken en je vrije tijd in te besteden. Met dit verhaal willen we je inspireren om zelf ook aan de slag te gaan en net zoals Esther en Bas jouw groen steentje bij te dragen.