15 maart 2023 - Artikel

Lammetjesdagen: een educatieve dag voor jong en oud

Het is bijna voorjaar en daarom worden er overal in de natuur jongen geboren. Dat geldt ook voor de dieren op de Sint-Pietersberg en zijn kudde mergellandschapen en Nederlandse berggeiten. Sinds het begin van dit jaar zijn er een paar honderd mergellandlammetjes en Nederlandse landgeitjes geboren. Om dit te vieren organiseert Natuurmonumenten de Lammetjesdagen. Zaterdag 18 en zondag 19 maart is iedereen welkom om bij Hoeve Lichtenberg lammetjes te komen kijken.

Kom op kraamvisite tijdens de lammetjesdag in de stal van Hoeve Lichtenberg
Marijke Strating is vrijwilligster bij Natuurmonumenten en geeft aan dat deze dag uitermate geschikt is voor gezinnen met jonge kinderen. Zelf is ze hobby schapenhouder en zij weet als geen ander hoe leuk het is als er weer lammetjes geboren worden.

Dit ras kan de condities aan op de Sint-Pietersberg en ENCI-groeve
Marijke: “Deze schapen zijn uitermate geschikt om te grazen op schrale grond en kalk graslanden. Daarnaast zijn ze zeer geschikt voor de steile hellingen die we hier in Zuid-Limburg hebben. Een gewoon schaap zou de steile hellingen niet kunnen trotseren, waardoor er gevaarlijke valpartijen zouden kunnen ontstaan. De schapen en geiten grazen op de Sint-Pietersberg uitsluitend voor natuurbeheer.” 

Foto Kudde Mergelland schapen in weide voor Hoeve Lichtenberg Natuurmonumenten Zuid-Limburg
Schapen in weide voor Hoeve Lichtenberg (Natuurmonumenten Zuid-Limburg)

Geiten en schapen hebben ieder een eigen functie
De geiten eten vooral de harde gedeeltes binnen de natuur en de schapen meer de zachte gedeeltes. Dit is een perfecte combinatie, waardoor de natuur in balans blijft en er genoeg ruimte blijft voor planten die anders zouden worden ondergesneeuwd. De herder moet veel verstand hebben van planten. Het is namelijk maatwerk wat een herder met de dieren verricht. De herder moet goed weten wanneer waar gegeten kan worden. Zonder kennis zou de kudde bijzondere bloemen zoals de orchideeën kunnen laten opeten, waardoor deze planten zouden verdwijnen. Hier in Maastricht hebben wij het geluk van deze orchideeën te kunnen genieten. Op de Sint-Pietersberg geniet je in de lente weer volop van allerlei verschillende bloemen. Zo vind je op het plateau grote en kleine tijm, kleine pimpernel en kandelaartje. En daar komen weer tientallen vlinders op af, zoals het icarusblauwtje. Wil je een mooie wandeling maken waarbij je bloemen kunt spotten dan is kan dat via de pagina van Natuurmonumenten.

Een weekend met heel veel leuks in petto
Dit jaar is er, naast de kinderactiviteiten, een kleine markt, met biologische streekproducten en informatie over wat je allemaal met wol kunt doen CNME Maastricht en regio en het Belgische Natuurpunt zijn ook aanwezig en geven informatie over hun activiteiten. Mocht je nog vragen hebben over het ondergrondse van de Sint-Pietersberg, dan kun je terecht bij de kraam van Stichting Ondergrondse Kalksteengroeven.  

Je bent met een ticket, die je bij Natuurmonumenten kunt aanvragen, de hele dag (11.00 - 16.00 uur) bij dit evenement welkom. Je moet je wel online aanmelden voor een bepaald tijdblok op de website van Natuurmonumenten. Dit om te voorkomen dat er teveel mensen tegelijkertijd de lammetjes komen bezoeken.

Door: Frederique Pronk

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.

Kudde schapen bij bomen