29 juni 2023 - Artikel

Kijken, proeven en ruiken tijdens de open dag volkstuinen Maastricht

De gemeente Maastricht verhuurt grond die u mag gebruiken als volkstuin. Verspreid over de stad zijn er diverse volkstuincomplexen. Een vereniging of een stichting beheert deze volkstuincomplexen. Je kunt lid worden van een volkstuinvereniging of -stichting en huurt zo een tuintje.

Open dag op zondag 2 juli 2023

Zondag 2 juli doen 7 volkstuinverenigingen mee aan open dag in Maastricht. Bezoekers worden dan door de verenigingen verwelkomd om te komen kijken, ruiken, relaxen, luisteren, proeven en genieten van al het moois dat de verschillende verenigingen te bieden hebben. Elke tuin doet moeite om van deze dag een klein feestje te maken. “Zo’n dag geeft een goed beeld van een volkstuinencomplex,” zegt Jeroen Frederik, een van de organisatoren van deze dag. Deelnemers die hun poorten openen zijn Volkstuinvereniging Boschpoort, Stadstuin Greune Luiper, Volkstuinvereniging de Höäfdabbers, Gemeenschapstuin Tuinzicht Lichtenberg, de Tapijntuin, Volkstuin ’t Heserhofke en Volkstuinvereniging Maastricht.

foto van bloemen die geplukt zijn in volkstuin

Volkstuinvereniging Maastricht

Aan de Cijnsruwe 30 in Maastricht ligt Volkstuinvereniging Maastricht. Sonja van Asten is al 6 jaar lid en zit ook in het bestuur. Sonja is trots op de vereniging en vindt het daarom leuk om mensen het complex te laten zien. “Onze vereniging is best luxe,” zegt ze. “We hebben een kantine, toiletten, elektriciteit, water en hebben een echt multicultureel ledenaantal. Dit maakt de vereniging tot een aangename en interessante plek. We richten ons ook op duurzaamheid. Zo vangen we overal waar daken zijn, regen op en moet iedere tuinder de eerste 60 centimeter vol zetten met bloemen. Sonja geeft aan dat de volkstuin nog enkele plekken heeft.

Kom kijken

Ook enthousiast geworden en ben je geïnteresseerd in een volkstuin? Bezoek dan een van de verenigingen tijdens de open dag of neem een kijkje op de website van volkstuinvereniging Maastricht of op de website van de gemeente. Je kunt daar de informatie vinden over de verschillende volkstuincomplexen.

Door: Frederique Pronk

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.

foto van mevrouw die bij bloemen staat in een volkstuin