12 april 2023 - Artikel

Jos Floris verwarmt zijn schoenmakerij met een infraroodpaneel

In de schoenmakerij van Jos Floris is het lekker warm. En dat zonder gas. Sinds kort verwarmt hij zijn winkel - die tevens als werkplaats dient - met een infraroodpaneel. Dat scheelt flink in de portemonnee!

Jos: “Dat het klimaat verandert, merken we allemaal. Ook in de kosten. We moeten dus energiezuiniger wonen en werken. Ik heb voor mijn winkelpand daarom gezocht naar een alternatief voor het verwarmen met gas. Zo kwam ik uit op een infraroodpaneel. Het is een makkelijke, rendabele en relatief goedkope oplossing. Het was slechts een kwestie van ophangen en de stekker insteken. Daarnaast heb ik de tl-verlichting vervangen voor energiezuinige ledlampen.”

Het pand aan de Scharnerweg is al 50 jaar in gebruik als schoenmakerij. Vóór Jos voerde zijn vader hier het ambacht uit. Op basis van oude foto’s aan de muur zie je dat de zaak in de loop der jaren nauwelijks is veranderd. Behalve nu dan de wijze van verwarmen. Het infraroodpaneel hangt sinds enkele maanden aan het plafond. De witte plaat valt nauwelijks op én verwarmt goed. De centrale verwarming hoeft niet meer aan.

Jos geeft toe dat het een andere warmte afgeeft dan een traditionele radiator. “Het paneel verwarmt namelijk niet de hele ruimte, maar één specifieke plek. Daar waar ik 10 uur per dag sta, voor mijn machines, is het aangenaam. Ook de klanten, aan de voorzijde van de toonbank, voelen nog warmte. En ja, natuurlijk verbruikt het paneel stroom.  Maar het is veel zuiniger dan een ouderwets straalkacheltje en goedkoper dan gas. Ik overweeg nog om zonnepanelen aan te leggen. Al ben ik nu al content met het rendement!”

#MissionZeroMaastricht

Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?

afbeelding van man achter toonbank met in achtergrond rekken vol met schoenen