10 mei 2022 - Artikel

Jennifer sport weer door Beweeg Bewust

“Ik voel me fitter ondanks mijn reuma- en rugklachten”

Jennifer (29 jaar) uit Pottenberg sport 2 keer per week via het Beweeg Bewust-programma van Maastricht Sport.  Beweeg Bewust is een op maat gemaakt sport- en beweegprogramma dat 12 weken duurt. Je krijgt op jouw niveau les in kleine groepen. Het doel is je gezondheid te verbeteren. Jennifer heeft rug- en reumaklachten en kwam via haar huisarts terecht bij Maastricht Sport. Het sporten doet haar goed. Waarom ze voor dit programma koos en wat het haar oplevert, lees je in dit artikel.

Geschikt voor

Om mee te doen met het Beweeg Bewust-programma heb je een verwijzing nodig van de huisarts. Beweeg Bewust van Maastricht Sport is bijvoorbeeld erg geschikt voor mensen met lichamelijke klachten, maar ook voor iedereen die behoefte heeft aan extra begeleiding bij sporten. Het programma is in samenwerking met medisch specialisten opgesteld. De groepen zijn klein en daardoor is de begeleiding ook persoonlijk.

Een stok

Een ideaal programma voor Jennifer. “Ik kamp al langer met een vorm van reuma. Afgelopen jaar kreeg ik daar rugklachten bij. Dat kwam volgens mijn huisarts omdat mijn rugspieren verslapt zijn. Hij raadde me aan te gaan sporten. Naar de sportschool gaan, is niet mijn ding. Ik heb écht een stok achter de deur nodig. Plus ik heb iemand nodig die me uitlegt hoe ik een oefening moet doen. Via de huisarts kreeg ik een verwijzing voor het Beweeg Bewust-programma van Maastricht Sport.”

 

Sportende mensen in park

Een kleine groep

Een 1e afspraak volgde. “Tijdens die afspraak werden er allerlei testjes gedaan. Hoe sterk was ik? Hoe was mijn conditie? Wat wilde ik uit het programma halen? Wat kon ik wel en wat kon ik niet? Op basis van de uitkomsten werd bepaald in welke groep ik 12 weken lang kon gaan sporten. Dat werd een kleine groep met persoonlijk begeleiding. De leden hebben ongeveer hetzelfde beweegniveau als ik.”

De juiste motivatie

2 keer per week sport Jennifer een uur lang buiten. “De frisse lucht en het sporten doen me goed. Ik voel me fitter. Ik ben vrolijker. En ik zit beter in mijn vel. Ik merk ook dat ik meer energie heb, ondanks mijn lichamelijke klachten.” De persoonlijke begeleiding en de structuur van 2 vaste momenten in de week sporten zijn voor haar belangrijk. “Deze manier van sporten werkt voor mij: ik weet dat ik op dinsdag en donderdag op vaste tijdstippen sport. Dat motiveert mij. Als ik naar een sportschool zou gaan, kan ik zelf het tijdstip en moment kiezen. Maar juist dat zou ervoor zorgen dat ik ga uitstellen. De vaste momenten zijn voor mij een stok achter de deur."

Sportende mensen in park

Afwisseling

Minpuntjes vindt Jennifer wel dat niet iedere les even afwisselend is. “Vooral op dinsdag is de les qua oefeningen vaak hetzelfde. Ik snap echter dat die voorspelbaarheid voor sommige mensen juist fijn is. Persoonlijk houd ik van afwisseling in een sportles. Op donderdag is die er gelukkig wel.”

Iedere Beweeg Bewust groep heeft eigen lesgevers. Zij kennen de deelnemers en hun fysieke klachten. In de tijd dat Jennifer deelnam waren er door omstandigheden enkele wisselingen tussen de lesgevers. "Daardoor moest ik een paar keer opnieuw uitleggen wat mijn klachten waren. Dat vond ik zelf minder prettig.” Want juist de persoonlijke aandacht maakt het programma waardevol voor Jennifer: “Ik vind het enorm fijn dat iemand me vertelt hoe ik een oefening moet doen en me ook verbetert als ik iets niet goed doe. Er wordt goed op me gelet.”

Een aanrader

Na afloop van het programma volgt er opnieuw een test. “Dan gaan ze kijken of mijn kracht en conditie verbeterd zijn. Dan kan ik misschien naar een andere groep. Dat weet ik binnenkort. Hoe dan ook: ik blijf sporten via Maastricht Sport. Want ik weet zeker dat ik zonder dit programma niet de stap gezet zou hebben om te gaan sporten. Ik zou het mensen ook écht aanraden, vooral als je om welke reden dan ook extra begeleiding nodig hebt. Dankzij Beweeg Bewust sport ik en voel ik me beter.”

Meer informatie

Meer informatie over het Beweeg Bewust programma vind je op de website van Maastricht Sport.

Sportende mensen in park