30 maart 2023 - Artikel

Inwoners Jan-Pedro Vis en Jeroen Vegter zetten samen met hun buurtgenoten duurzame stappen

Stel je hebt een karakteristieke woning uit de jaren 30 en wil van het gas af. Dat is geen gemakkelijke opgave. Maar wel makkelijker door het sámen te doen. Inwoners Jan-Pedro Vis en Jeroen Vegter zetten samen met hun buurtgenoten duurzame stappen.

Jan-Pedro (niet op de foto) woont in Sint Pieter, Jeroen (links op de foto) in Brusselsepoort. Ze kenden elkaar niet, totdat ze met dezelfde vraag bij de gemeente aanklopten. Ze zochten hulp bij de verduurzaming van hun jaren 30-huis. Ze wilden meer comfort en lagere kosten, met behoud van de uitstraling van hun woning. Jan-Pedro ziet dat de meeste buren al doen wat ze kunnen. “Zelf heb ik onder meer spouw- en buitenmuurisolatie, triple glas en airco’s laten aanbrengen. Maar ook kleine maatregelen helpen. Zo zorgen goedkope drangers dat deuren niet onnodig openstaan.”

Ook de buurt van Jeroen doet volop mee. “Iedereen neemt individuele maatregelen en dat loont. Je voelt het in je huis en je portemonnee. Toch zie ik meer kansen als we de volgende stappen collectief nemen. Uiteindelijk willen en moeten we van het gas af. Samen met de gemeente en een bureau zoeken we nu uit hoe we voor onze eigen buurt energie kunnen opwekken, opslaan en inzetten. Zij helpen ons met het aftasten van de mogelijkheden en het formuleren van vervolgstappen.”

Beide heren merken dat verduurzamen leeft: “Op internet vind je genoeg informatie over energiebesparingen en subsidieregelingen. Maar juist door er met elkaar over te praten, stimuleren we elkaar. We staan immers voor dezelfde opgave. Het is leuk én noodzakelijk om hierin samen op te trekken.”

#MissionZeroMaastricht

Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?

7 mensen die op straat voor een huis staan