19 juli 2022 - Artikel

‘Het is fijner om fysiek moe te zijn dan mentaal’

Je bent in de 20 en hebt net je bachelor afgerond. Omdat je geen student meer bent, moet je je studentenappartement uit, maar door de overspannen huizenmarkt is het niet gemakkelijk iets nieuws te vinden. En op je werk wordt je contract niet verlengd. Het overkwam Maaike (26). Ze kreeg last van mentale problemen en werd doorverwezen naar Beweeg Bewust Annex. Hoe verliep het haar?

Werk, woning en corona

Maaike studeerde aan de universiteit in Leiden. Na haar bachelor probeerde ze nog een pre-master, maar dat paste uiteindelijk toch niet bij haar. “Ik verloor mijn interesse in de studie die ik had gekozen en wilde later ook niet in die richting gaan werken.” In haar studententijd kreeg ze last van mentale problemen. “Ik kwam via de praktijkondersteuner van de huisarts terecht bij een basispsycholoog en vervolgens bij een gespecialiseerde psycholoog. Een proces van jaren.” Na haar afstuderen moest ze haar studentenappartement verlaten. “Het was heel lastig om een geschikte woning te vinden. Uiteindelijk woon ik nu bij mijn moeder.” Maaike had meerdere bijbaantjes en bleef zoekende naar een nieuwe richting. Dan wordt het contract van haar laatste baan niet verlengd. Een paar weken later breekt corona uit.

mensen op grasveld die zich opdrukken tegen een afzetting

Stappen in de goede richting

Omdat Maaike geen werk had, vraagt ze een uitkering aan bij het UWV. “Via de gemeente Maastricht werd ik doorverwezen naar Annex, een re-integratiebedrijf. Daar kreeg ik een gesprek met een psycholoog. Zij stelde allerlei vragen. Niet alleen over werk, maar vooral over mijn mentale gesteldheid. Hoe zat ik in mijn vel?” Maaike vond het gesprek erg prettig. “We hadden het over de stappen die ik zelf kon zetten en de psycholoog belde al meteen met een collega over een beweegprogramma waaraan ik mee kon doen.” De conclusie van de psycholoog was dat de druk om werk te zoeken op dat moment voor Maaike te hoog was. “Ik had totaal geen zelfvertrouwen en was niet klaar voor de arbeidsmarkt. Daarom werd er een pauze van 6 maanden ingelast.”

Fysieke moeheid versus mentale moeheid

In die 6 maanden nam Maaike deel aan Beweeg Bewust Annex. Dit is een gratis beweegprogramma van Maastricht Sport voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt of (sociale of maatschappelijke) participatie. Een re-activeringsprogramma waardoor deelnemers letterlijk en figuurlijk in beweging komen. “Door het sporten kreeg ik weer een dagritme. De eerste paar keren had ik flinke spierpijn, want ik had al lang niet meer gesport. Ik vond het een fijn gevoel om fysiek moe te zijn in plaats van die mentale moeheid die ik vaak heb.” Ze werkt aan haar conditie en doet aan krachttraining. “Voor iemand met een klein inkomen zoals ik is de sportschool geen optie. In de toekomst wil ik graag doorstromen naar een van de sportgroepen van Annex. Samen is toch leuker dan alleen. Daar ben ik namelijk heel slecht in.” Maaike is ondertussen ook vrijwilligerswerk gaan doen. “Voor 2 halve dagen in de week. Dat is erg leuk en ik ben de hele dag fysiek bezig.”

Mensen met sticks op grasveld die sporten

Verbetering

De afgelopen maanden merkt de Maastrichtse een enorme verbetering. “Mijn psycholoog zag het ook. We zijn nu bezig met de laatste dingen op de rit te krijgen.” Ze is erg tevreden over Beweeg Bewust Annex. “Het kan je als ondersteuning echt goed helpen. Soms weet je het zelf ook niet meer en zij kunnen je de juiste richting opduwen. Inmiddels heb ik gesprekken bij een loopbaancoach en ben ik al een beetje om me heen aan het kijken naar een nieuwe baan.”

Meer informatie over beweeg bewust annex:

https://www.maastrichtsport.nl/maastricht-sport/maastricht-sport-verbindt/gezondheid/beweegbewust/beweeg-bewust-reintegratie