21 mei 2024 - Artikel

Geveltuintjes maken de buurt groener én verbinden inwoners

De Dorpstraat en Steegstraat in Heer zijn sinds kort kleurrijker. Een middag lang heeft een groep vrijwilligers daar geveltuintjes aangelegd. Stoeptegels gingen eruit. Plantjes als lavendel, duifkruid en hibiscus gingen erin. Het maakt de buurt niet alleen groener. Het zorgt ook voor enthousiasme bij de bewoners. Het initiatief komt van Frederik Boersema. Hij krijgt hierbij ondersteuning van het CNME.

Frederik streek met zijn gezin 4 jaar geleden neer in Maastricht. “We betrokken een huis zonder voortuin. Voor de deur was alleen een stoep. Ik vond dat het best wat groener mocht zijn in de buurt en in de hele stad. Vergeleken met onze vorige woonplaatsen Amersfoort en Groningen, is Maastricht best wel versteend.” Daarom klopte Frederik aan bij het CNME. Hij meldde zich aan voor de Gelukkige Groene Tuinen actie en kreeg advies en planten. “Daarmee hebben we voor ons huis een perkje aangelegd. Het gaf meteen een heel ander beeld.”

2 mannen wippen tegels uit stoep

Spontaan aanbellen

Dat smaakte naar meer! Daarom vatte Frederik, samen met anderen, het plan op om dit in de hele wijk te doen. “Ik ben buurtpastor bij Proef!, een community in Scharn en Heer. We zetten ons in om buurtbewoners met elkaar, de natuur en God te verbinden. Het aanleggen van geveltuintjes is 1 van de manieren om dat te bereiken.” En dat wérkt, kan hij inmiddels uit ervaring zeggen. “We zijn nu voor de 3e keer de buurt in getrokken. We bellen spontaan aan bij mensen. Dan vragen we of we een rij stoeptegels eruit mogen wippen en daar plantjes mogen zetten. De meesten zijn meteen enthousiast. Een enkeling twijfelt en wacht eerst af hoe dat er bij de buren uit ziet. Ook vragen mensen zich af of dit zomaar is toegestaan. Ik snap die twijfel, maar het mag! Zolang de doorgang op de stoep maar 1,20 meter breed blijft of 1,50 meter in een winkelstraat.”

Veel hulp

Bewoners zorgen zelf voor het afvoeren van de tegels en ze moeten hun geveltuintje zelf onderhouden. Maar het aanleggen kost ze helemaal niets. “Het CNME ondersteunt met materialen, tuinaarde en planten. Die nemen we mee in een bakfiets.” Frederik hoeft het werk niet alleen te doen. “Ik krijg veel hulp! Van mensen uit onze community, van studenten en bedrijven die hun werknemers vrijwilligerswerk laten doen”, vertelt hij enthousiast. “Ik voel me verbonden met het christelijk geloof. Voor mij is het tegelwippen een manier om daar invulling aan te geven. Maar dat is zeker geen voorwaarde om mee te doen. Wat je achtergrond ook is, iedereen is welkom om aan te sluiten. Het mooie is dat je samen ergens aan werkt en meteen resultaat ziet. Het ziet er al snel vrolijker uit. Bovendien is het beter voor het klimaat: de plantjes helpen om regenwater af te vangen.”

Mooie ontmoetingen

De actie brengt ook de mensen naar buiten. Er ontstaan mooie ontmoetingen en leuke gesprekken. “Ik had wel eens een geveltuintje overwogen, maar mede door de vele regen was het er nog niet van gekomen. Nu krijg ik het zomaar cadeau”, zegt een van de buurtgenoten. Zijn buurman had al eens van Frederiks initiatief gehoord, maar wist niet dat de groep vandaag in zijn straat de handen uit de mouwen zou steken. Goed dus dat ik thuis ben”, vertelt hij, terwijl hij een dienblad vol koffie serveert aan de harde werkers. “Ik mag ook nog eens mijn eigen planten uitkiezen. Hoe leuk is dat!” 

Ook in andere wijken

Frederik richt zich op een groener Scharn en Heer. “Het zou fantastisch zijn als inwoners in andere wijken dit ook oppakken. Dan kunnen we Maastricht samen groener maken. Natuurlijk mag je ook op individuele basis een geveltuintje aanleggen. Vrijwilliger Frank van De Groene Vogel, die deze middag meer dan 200 tegels heeft gewipt, heeft wel nog een belangrijke tip: “Kijk even waar je internetkabel loopt. Die ligt vaak ondiep. Het zou zonde zijn als je die per ongeluk beschadigt.”

Wil jij in jouw buurt ook geveltuintjes aanleggen?

Neem contact op met het CNME. Daar kun je terecht voor advies én planten waarmee je jouw buurt groener maakt. 

man legt geveltuintje aan
geveltuintje

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen, voor je gevel bijvoorbeeld, helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.