Energieneutraal wonen in een 115 jaar oud huis? Het kan!
De Aert van Trichtweg in Mariaberg telt tal van woningen die zo’n 115 jaar geleden werden gebouwd. Je zou het op het 1e gezicht niet verwachten, maar tóch schuilt er achter 1 van die oude gevels een energieneutrale woning. Ralf Wijns en zijn familie toverden het huis om naar een woning van de toekomst. Zonder gasaansluiting, maar wel met heel veel wooncomfort.
De voormalige arbeiderswoning van Ralf dateert van 1908. Een periode waarin de bouweisen behoorlijk anders waren dan nu. Toch zagen de ouders van Ralf - die al ervaring hadden met het opknappen van panden - er wat in. Begin 2020 kochten ze het huis en de familie pakte het met z’n allen aan. Ralf, zijn vriendin en hun pasgeboren zoon zijn nu de trotse bewoners.
Bouwtechnisch advies
Het was direct de bedoeling om het huis niet alleen bouwkundig te renoveren, maar ook energieneutraal te maken. Ralf werkte in die tijd in de horeca, maar had door corona ineens niks te doen. “Dus gingen mijn handen uit de mouwen! Nadat de vergunningen binnen waren, is alles gesloopt. Enkel de buitenmuren zijn blijven staan. Daarna hebben we alles opnieuw opgebouwd en ingedeeld. Mijn vader heeft een eigen installatiebedrijf, mijn broer en mijn vriendin hebben een bouwtechnische opleiding afgerond. Hadden we hun technische kennis niet, dan hadden we zeker advies ingewonnen. Het helpt om je goed te laten informeren. Daardoor kun je betere keuzes maken.”
Energieneutrale maatregelen
De familie Wijns legde als 1e een fundament onder de woning. “Dat lag er namelijk niet! Onder de woonkamervloer stuitten we meteen op de grond. Van de cv-ketel namen we afscheid, we kozen voor een warmtepomp die werkt op 15 zonnepanelen. Daardoor zijn we nu helemaal van het gas af. Onder de nieuwe vloer liggen leidingen waar water doorheen stroomt. De warmtepomp zorgt dat dit water in de winter warm is en in de zomer koel. Zo is het in elk seizoen aangenaam in huis. Daarvoor zorgt ook het mechanisch ventilatiesysteem. Als we de ramen dichthouden, is het ‘s zomers hooguit 24 graden, ook als het buiten tropisch is. In de winter hoeven we de temperatuur maar op 18,5 graden in te stellen. Door in huis aanwezig te zijn, wordt het vanzelf 20 graden.”
Isoleren met platen
De gevel is geïsoleerd met platen. “Spouwmuurisolatie was niet mogelijk, want 115 jaar geleden bouwden ze alleen enkelsteens”, legt Ralf uit. “Die platen bevestigden we aan de binnenzijde van de woning direct op de bakstenen. Een prima oplossing: de muren zijn goed geïsoleerd en binnenshuis heb je meteen een afwerking. Het schuine dak is op dezelfde manier geïsoleerd.” Het gezin geniet elke dag van hun woning. Toch staat er nog iets op hun wensenlijstje. “We hebben 2 platte daken die we willen vergroenen. Dat is mooier én beter voor het klimaat. De buren hebben dat laatst ook gedaan. Fijn als je samen kunt zorgen voor een duurzame toekomst van de eigen buurt.”
#MissionZeroMaastricht
Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?