21 december 2023 - Artikel

Energiek-coaches helpen energie besparen in huurwoningen

Elke woning in Maastricht moet worden verduurzaamd. Ook alle sociale huurwoningen. Maasvallei, Woonpunt en Servatius pakken dat de komende jaren grootschalig aan. Maar ook nú willen ze bewoners helpen. De 3 woningcorporaties hebben daarom samen met de gemeente een plan opgezet: Energiek-coaches helpen bewoners om bewuster om te gaan met energie. Dat bespaart hen geld. Het plan mondde zelfs uit tot events in een aantal wooncomplexen. Dat zorgde niet alleen voor bewuster energieverbruik. Het bracht ook nieuw elan in de buurt. 

afbeelding van man met map in zijn hand en tekst De Energiek-coaches doen mee

“We hebben tussen maart en december 2.000 huishoudens in Maastricht aangeschreven”, vertelt Youssef El Otmani. Hij is namens de 3 woningcorporaties de coördinator van deze actie. “De bewoners konden een afspraak maken met een Energiek-coach, die thuis persoonlijk advies kwam geven. Helemaal gratis uiteraard. Het was de bedoeling om 1.600 persoonlijke huisbezoeken af te leggen. Hiervoor hadden we 18 vrijwilligers opgeleid tot coach.” 

Energiek!-events 

Het liep echter niet storm met de aanmeldingen. Bewoners stonden niet te trappelen. Of ze hadden het te druk om een afspraak te maken. “Deze persoonlijke aanpak leek dus aardig bedacht, maar werkte niet optimaal”, geeft Youssef toe. “Daarom hebben we gezocht naar een manier die wél werkt. Het werden Energiek!-events: laagdrempelige evenementen op een centrale plek in een wooncomplex. We bereikten hiermee op 1 dag tientallen bewoners.” 

Energiebesparende middelen 

“We organiseerden deze events in wooncomplexen van Servatius, Maasvallei én Woonpunt. Medewerkers van de betreffende corporatie belden overal aan en nodigden de mensenuit om naar beneden te komen. Daar lag voor ieder huishouden voor 30 euro aan energiebesparende middelen klaar. Denk aan radiatorfolie, tochtstrippen, tochtbanden, waterbesparende kraanzeefjes en ledlampen. Een klusjesman kon ter plekke helpen om ze aan te brengen. Wie nog iets extra’s nodig had, verwezen we door naar de energiebespaarders van het CNME.”  

Nieuw elan in de buurt 

De Energiek!-eventssloegenvolgens Youssef aan. “Mensen kwamen met plezier ernaar toe. Bovendien boden we nog méér dan advies en energiebesparende spullen. We zorgden voor een gezellige middag met spellen en muziek. In 5 maanden tijd hebben we in 6 complexen zo’n event georganiseerd. Dat heeft veel opgebracht. Buren leerden elkaar (beter) kennen. Er werden nieuwe bewonerscommissies opgestart, bestaande commissies zijn versterkt. Zo brachten deze events nieuw elan in de buurt!”  

Trots op de coaches 

Youssef is trots op ‘zijn’ Energiek-coaches. “Dankzij hen hebben we in heel wat buurten gezorgd voor een lager energieverbruik en tegelijkertijd positieve energie gebracht. Een speciaal woord van dank aan Marion op de Broek, Bert van Hoorn, Marie Claire Huynen, Emmy van Loo, Ans Raedts, Yad Barzy, Luc Bollen, Zinnure Akkoyun, Alex Reneerkens, Miel Amkreutz, Hanneke Rustema, Joop Cratsborn en Wim Aarts.” 

#MissionZeroMaastricht 

Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?