3 mei 2022 - Artikel

Een woning uit de jaren ’40 verduurzamen. Hoe doe je dat en waar begin je?

Guy Vijgen vertelt over zijn ervaring. Samen met zijn gezin woont hij in een markant pand aan de Mergelweg.

Guy: “Het pand was allesbehalve duurzaam toen we het in het najaar van 2020 kochten. Daar wilden we graag verandering in brengen. Door het karakter van het pand komt daar echter best wat bij kijken. Het aanzicht van het huis mogen en willen we niet aanpassen. Daarom is het extra zoeken naar de beste mogelijkheden.”

Met 2 belangrijke maatregelen wint Guy al 45 procent op het warmteverlies.

✅ Enkel glas vervangen door dubbelglas, met behoud van de originele kozijnen.
✅ Het dak van binnenuit isoleren.

“We willen graag nog verder verduurzamen, maar de soms omslachtige regelgeving en kosten maken dat een uitdaging. Gemeente Maastricht zou daar (nog) meer aandacht voor mogen hebben, ook de subsidieregeling bij panden met een monumentale status kan ingewikkeld zijn. Anderen geef ik graag mee: verdiep jezelf, ga in gesprek met experts en kijk bij panden die op dat van jou lijken. Wie meer van mijn kennis en ervaring wil weten, vertel ik er graag over. Het is fijn om elkaar te inspireren.” 

#MissionZeroMaastricht

Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Dat is waar #MissionZeroMaastricht voor staat. Veel inwoners en ondernemers in Maastricht doen al mee. En met succes! Doe je ook mee?