29 april 2022 - Artikel

Dodenherdenking in Maastricht

Op meerdere locaties in de stad vinden aanstaande woensdagavond herdenkingen plaats: op het Herdenkingsplein in het stadscentrum, op het Koningsplein in Wyckerpoort en het Raadhuisplein in Heer.

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog, overleden tijdens oorlogssituaties of vredesoperaties. Ook Maastricht kent een rijke traditie rondom de jaarlijkse dodenherdenking. 

Om 19.30 uur organiseert het Comité Dodenherdenking Maastricht de herdenking op het Herdenkingsplein, met meerdere toespraken en gelegenheid tot het leggen van kransen en bloemen. Deze herdenking wordt om 18.30 uur voorafgegaan door een oecumenische dienst in de Sint Servaasbasiliek, waarna deelnemers in een stille tocht naar het Herdenkingsplein gaan.

De herdenking op het Koningsplein, georganiseerd door het Comité Dodenherdenking Maastricht-Oost, start eveneens met een oecumenische dienst om 18.30 uur, in de Lourdeskerk, gevolgd door een stille tocht naar het Limburgs bevrijdingsmonument. De herdenking aldaar start om 19.30 uur.

Ook in Heer worden oorlogsslachtoffers herdacht, op het Raadhuisplein. Deze herdenking wordt al meer dan vijftien jaar georganiseerd door Scouting Anne Frank – St. Jan.