Bewonerskracht – een helpende hand en een oogje in het zeil
We staan op een frisse voorjaarsdag in Pottenberg met Arno, Roy en William, de mannen achter bewonerskracht van Servatius en Woonpunt. Die door de projectleider van het Veerkrachtige Wijken programma van de gemeente worden voorgesteld als ‘onze toppers’. In Pottenberg wordt er volop gebouwd. De naoorlogse wijk wordt gemoderniseerd. In een samenwerking waar verschillende partners bij betrokken zijn. Zoals de gemeente en de woningcorporaties. Dus we zien steigers, groot materieel en woningen in aanbouw.
Bewonerskracht
Samen met Arno, Roy en William wandelen we door de buurt. Zij wonen alle drie al lang in Pottenberg en zijn verknocht aan hun wijk. Daarom zetten ze zich graag in als bewonerskracht. Het zijn de kleine dingen die het doen zeggen ze: melding maken van die losliggende stoeptegel of die kapotte lantaarnpaal bij de gemeente. Bij iemand aanbellen om te vragen of ze hun heg willen scheren, zodat het verkeer weer goed zicht heeft op de hoek van de straat. Of de woningbouwvereniging bellen als er iets gedaan moet worden.

Bewoners een beetje ontzorgen zogezegd. En het contact met de instanties leggen, zodat problemen ook opgelost kunnen worden. Verbinders kun je hen noemen. Ze helpen ook een handje met de tuin als iemand dat niet meer helemaal zelf kan. En bij een oudere alleenwonende dame even een kastje in elkaar zetten doen ze met plezier.
Ze kennen veel mensen in de wijk en denken en praten ook mee als er bijeenkomsten zijn over de wijkontwikkeling. Ze zijn heel betrokken en een vraagbaak voor wijkbewoners. Terwijl we richting de speeltuin lopen spreekt iemand William aan en vraagt om even mee te kijken naar spullen die ze gevonden hebben in de tuin.
Als we het hebben over de organisatie van activiteiten in de buurt, komen de herinneringen los aan vroeger tijden. Arno zegt met een lach: ‘Vroeger kwamen ze ook uit de andere buurten hier naar de tent met carnaval. Hier was het gewoon het leukst.’ Daarom werken ze ook graag mee als er iets georganiseerd moet worden. Buurtbewoners kunnen hen altijd vragen.
Want daar doen ze het voor: voor een buurt waar de mensen contact met elkaar hebben en waar leuke dingen te doen zijn die de mensen met elkaar organiseren. Dat is fijn wonen.