7 juli 2022 - Artikel

Beweeg Bewust heeft Jan weer de kracht en durf gegeven actief te zijn

“Ik heb weer vertrouwen in mijn lichaam gekregen.”

Man doet sport oefeningen op een bal met een trainen achter hem

Jan van Tol is een enthousiaste, 70-jarige man. Door gezondheidsproblemen moest hij helaas zijn sportieve, actieve leefstijl deels opgeven. Het Beweeg Bewust programma (LINK) heeft hem geholpen weer te gaan bewegen.

Beweeg Bewust is een op maat gemaakt sport- en beweegprogramma voor volwassenen met een chronische ziekte. Het is een samenwerking tussen artsen, fysiotherapeuten, leefstijlcoaches, Maastricht UMC+, het Beweeghuis en Maastricht Sport. Het doel van het programma is dat deelnemers een actievere leefstijl ontwikkelen en behouden. 350 Maastrichtenaren met een chronische ziekte worden jaarlijks gestimuleerd om te gaan bewegen. Van deze deelnemers blijft het grootste deel ook na een jaar bewegen. 

Het programma is deze maand erkend door de landelijke erkenningscommissie Sport & Bewegen. Deze erkenning is gegeven dankzij de goede samenwerking met zorgverleners, de ruimte voor maatwerk en de warme overdracht van deelnemers naar regulier sportaanbod om te blijven bewegen. 

Sterk gemotiveerd

Jan van Tol (70) neemt fanatiek deel aan het Beweeg Bewust programma. “Mijn specialisten in het ziekenhuis raadden het me aan. Ik ben erg blij dat ik dit advies heb opgevolgd!”

Jan lijdt al lange tijd aan twee aandoeningen waardoor hij fysiek flink beperkt is geraakt in zijn mogelijkheden. Een sportieve, werkende man die door zijn ziektes voor zijn leven heeft moeten vechten, lange tijd niet kon werken, in een rolstoel zat en opnieuw moest leren lopen. Actief bewegen zoals fietsen, zwemmen en wandelen kon hij niet meer.

Hij heeft sarcoïdose, een zeldzame aandoening van het afweersysteem. Dit veroorzaakt ontstekingen en disfunctioneren van organen. Ook heeft hij dunnevezelneuropathie (DVN), waarbij vooral de dunne zenuwvezels niet goed functioneren. Daardoor kunnen verschillende pijn- en andere klachten ontstaan.

Toen hij twee jaar geleden bij Hartrevalidatie van het Maastricht UMC+ terecht kwam, verwees zijn cardioloog hem naar Beweeg Bewust. “Ik was eerst bang dat de oefeningen te zwaar voor mij zouden zijn. Maar ze houden echt rekening met je aandoeningen, je kracht, conditie en lenigheid. Ook voerden we gesprekken over mijn motivatie en doelen.

Met de inzet zit het bij Jan wel goed. Hij was en is vastberaden zo veel mogelijk te bewegen. “Ik ben actief en een ‘doener’. En ik ga uit van het positieve. Beweeg Bewust was en is perfect voor mij. Ik vind het fijn dat ze me begrijpen, kijken naar wat ik kan. En dat het in kleine groepen is met mensen van hetzelfde niveau.”

Vele beweegmogelijkheden

Beweeg Bewust heeft meerdere groepen. Je kunt kiezen tussen buiten sporten of binnen sporten. Van spierversterkende oefeningen tot zwemmen en van wandelen tot balsporten. Jan koos voor binnen sporten in een kleine groep. Zijn trainer Jard Jacobs van Maastricht Sport heeft hem geholpen en begeleid.

Jan heeft 1 verbeterpunt. “Stagiaires van Fontys Sporthogeschool helpen mee in de begeleiding van de groepen. Prima, maar in schoolvakanties gaan de lessen dan niet door. Dit vind ik erg nadelig. Het is een te lange onderbreking als je conditie en spierkracht aan het opbouwen bent.”
Inmiddels is het programma aangepast op dit punt. Voortaan gaan de groepen ook in de vakanties gewoon door.

Maar Jan blijft gemotiveerd. “Momenteel zwem ik ook nog 1 keer per week, op eigen initiatief. De eindmeting van het Beweeg Bewust programma liet een grote progressie in conditie zien. Hierna ga ik ook zeker door met bewegen, op welke manier dan ook! Ik heb weer een basisconditie opgebouwd door Beweeg Bewust. Maar dat niet alleen. Ik heb weer vertrouwen in mijn lichaam gekregen. Dat is heel waardevol voor mij.”

Ook iets voor jou?

Om mee te doen met Beweeg Bewust heb je een verwijzing nodig van een arts. Het programma is in samenwerking met medisch specialisten opgesteld. Het programma is kosteloos.

Meer informatie

Wil je meer weten over het Beweeg Bewust programma? Kijk op de website van Maastricht Sport.

 

Man op loopband