19 december 2023 - Artikel

Amby is 250 fruit- en notenbomen rijker

Op 14 december vierden ze in Amby Boomfeestdag. Het doel van een Boomfeestdag is mensen, kinderen in het bijzonder, te interesseren voor de waarde van bomen en bossen. Maar liefst 62 leerlingen van groep 6 van Kindcentrum Amby staken de handen uit de mouwen in een wei aan het Withuispad. Het resultaat na een ochtend werk? 250 geplante laagstam fruit- en notenbomen.

foto van mensen op een grasveld met een schep in de hand en kinderen tijdens boomfeestdag

Een traditie

Per Ebbelink, directeur Kindcentrum Amby, Johan Pas, wethouder Gemeente Maastricht en Mark Franck van CNME ontvingen de kinderen en hielpen ook een handje mee. Per: “Het is een traditie op onze school om te zorgen voor de natuur en de omgeving. In Ambyerveld hebben we ook al een keer bomen geplant. En we hebben jarenlang een regenvijver in de wijk onderhouden. De kinderen vinden dit soort activiteiten leuk.”

Bomen, zaadjes en wormen

Op het programma stond niet alleen bomen planten. De kinderen hebben rondom de bomen ook bloemenzaadjes en regenwormen verspreid. Mark: “De bloemen trekken straks insecten aan. En de regenwormen zorgen voor een losse vruchtbare grond. Daardoor kunnen de wortels van de nieuwe bomen zich beter verspreiden en kunnen ze meer voedingsstoffen opnemen. Dat zorgt voor gezonder fruit aan de bomen met meer smaak.” Na alle harde werk werd de boomfeestdag afgesloten met een beker fruitsap en vers fruit. 

Een wens

Aan het Withuispad komt een openbare plukwei. Zo kunnen bijvoorbeeld kinderen leren waar eten vandaan komt en kun je er andere mensen ontmoeten. Meer groen is dus niet alleen goed voor het klimaat en het milieu, het maakt en houdt mensen op veel manieren gezond. In de plukwei komen vooral laagstambomen zodat de bezoekers makkelijk bij het fruit en de noten kunnen. Aan elke boom hangt een kaartje met de naam van de boomsoort. Er hangt nog een 2e kaartje aan iedere boom. Een wenskaart met daarop een wens van de kinderen van Amby voor iedereen die er straks komt plukken. 

Plukplekken

De plukwei in Amby is niet de enige plek in Maastricht waar je gratis fruit en noten mag plukken. Op de website van CNME vind je een overzicht van alle openbare plukplekken in en rondom Maastricht. De Boomfeestdag in Amby is mede mogelijk gemaakt door Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME), scholengemeenschap MosaLira, Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN), Gemeente Maastricht en Kindcentrum Amby.

Door: Frederique Pronk

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De (nieuwe) bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.