26 oktober 2023 - Artikel

Adopteer een stuk openbaar groen en geef meer kleur aan je wijk

In Maastricht kun je in overleg met de gemeente openbare stukken groen in je wijk adopteren. Zelfbeheer openbaar groen noemen we dat. Het betekent bijvoorbeeld dat je voor een stuk openbare grond in je wijk een ontwerp maakt, het stuk aanplant en/of onderhoudt. Met openbaar groen bedoelen we bijvoorbeeld stukken grond rondom bomen in je straat of een grasveldje. Je kunt daarbij advies en spullen zoals planten krijgen van Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) en de gemeente. Inwoners van de Vuurdoorn in Scharn toverden zo een aantal kleurloze stukken grond in hun straat om in kleurrijke en bloeiende stukken natuur. Hoe ze dat hebben aangepakt en met welk resultaat, lees je in dit artikel.

foto van mensen die plantjes poten op een stuk grond in een straat

Een goed idee

Een tijd geleden zijn een heleboel zieke bomen in de Vuurdoorn gekapt. Modderige stukken grond bleven achter. De gemeente zou zorgen voor nieuw groen. Maar daar wilde een groepje inwoners niet op wachten. Bovendien kon het vast kleurrijker dan alleen groen. Evelien van den Brink woont aan de Vuurdoorn: “We besloten dus zelf aan de slag te gaan. Eerst hebben we via briefjes aan iedereen in de straat gevraagd of mensen wilden meedoen en of ze het zouden zien zitten dat we de stukken grond anders inrichten en onderhouden. Iedereen vond het een goed idee.”

Een kleurige wensenlijst

Enkele bewoners van de Vuurdoorn zochten vervolgens via de gemeente contact met  CNME met een wensenlijst voor de stukken grond: graag veel verschillende soorten en kleuren planten erop die ook nog eens lekker ruiken zodat de stukken aantrekkelijk zijn voor verschillende soorten insecten en de straatbewoners. Samen met Nelle Driessen van CNME maakten ze een ontwerp.

foto van mensen die plantjes poten op een stuk grond in een straat

Onderhoud verbindt

8 oktober was het zover. De gemeente zorgde voor 400 plantjes. De bewoners van de Vuurdoorn staken samen met Nelle de handen uit de mouwen om ze allemaal een plek te geven. Een buurman zorgde zelfs voor 2 palmbomen. Kinderen beschilderden bordjes met daarop de tekst ‘wij spelen hier’ om de straat tegelijk ook veiliger te maken als speelplek. Of ze blij zijn met het resultaat? “Zeker”, knikt Evelien. “We genieten er echt van. En het leuke is dat het onderhoud van de stukken ervoor zorgt dat je elkaar vaker ontmoet. Het zelf zorgen voor stukjes openbaar groen verbindt de mensen in de straat met elkaar.”

Zelf aan de slag

Meer groen in de stad is dus niet alleen goed voor het klimaat, de vogels, vlinders en de bijen; het zorgt er ook voor dat de stad een fijnere plek is om met elkaar in te leven. Samen maken kleine initiatieven en duurzame keuzes zo het grote verschil. Dus adopteer ook een stuk openbaar groen in je wijk. En ga er zelf of samen met mensen in je straat of wijk aan de slag. Meer info vind je op de pagina Zelfbeheer openbaar groen op onze website.

Door: Frederique Pronk

foto van mensen die plantjes poten op een stuk grond in een straat

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. Of zoals in dit verhaal om mensen in je wijk te leren kennen. Het schept ook ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog fijner om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.