Aardgasvrije wijken
In Nederland willen we vóór 2050 van het aardgas afstappen. Dat geldt ook voor alle woningen in Maastricht. Als gemeente hebben we de opgave om per wijk te bepalen wat de beste andere keuze voor aardgas is. Daarom kijken we naar mogelijkheden om gebiedsgericht, dus per buurt, aan de slag te gaan.
Gebiedsaanpak
We gaan aan de slag in fases: ieder jaar komen er nieuwe plekken bij waar we aan de slag gaan. We willen zo veel mogelijk aansluiten op logische momenten, zoals een verhuizing, opknapbeurt of verbouwing. En we koppelen het aardgasvrij maken van woningen aan andere werkzaamheden in de wijk zoals onderhoud aan aardgasleidingen of het opknappen van woningen door woningbouwcorporaties. Dat werkt het meest efficiënt, beperkt de overlast én het scheelt in de kosten. Bovendien is het maatwerk: de beste andere keuze voor aardgas verschilt per wijk. Soms is het zorgen voor een warmtenet niet haalbaar in een wijk omdat er geen warmtebron in de buurt is. Op een andere plek moeten woningen eerst goed geïsoleerd worden voordat de stap naar aardgasvrij gezet kan worden. Daarom brengen we de mogelijkheden zo veel mogelijk per wijk in kaart.
Samen met jou!
Of het via een warmtenet, warmtepompen of een andere energiebron is; het doel is om iedere wijk te helpen om stapsgewijs van het aardgas af te gaan. Voor onze stad en onze inwoners is het belangrijk dat de andere keuzes voor aardgas naast duurzaam ook haalbaar én betaalbaar zijn. We onderzoeken daarom samen met inwoners, woningcorporaties, warmtebedrijven, netbeheerders en andere partijen wat het beste past bij een wijk. Zo zorgen we samen voor een schonere, gezondere en duurzamere toekomst voor Maastricht.
Meedenken en zelf aan de slag
Natuurlijk begrijpen we dat dit allemaal veranderingen met zich meebrengt en vragen kan oproepen. Als gemeente willen we je daarom zo goed mogelijk vertellen wat aardgasvrij voor jouw wijk betekent. Als we in jouw wijk aan de slag gaan, laten we je dat via een brief weten. Je krijgt dan ook een uitnodiging om mee te denken via bijvoorbeeld buurtbijeenkomsten.
Je kunt ook bij het Klimaathuis terecht voor advies over hoe je zelf aan de slag kunt met het verduurzamen van je woning. Onze energiecoaches kunnen je bijvoorbeeld vertellen welke subsidies er zijn.
Vragen én antwoorden
Heb je een vraag over aardgasvrije wijken? Hieronder staat een lijst met veelgestelde vragen. Check of jouw vraag erbij staat.
Heb je ideeën voor het aardgasvrij maken van jouw wijk? Neem contact met ons op via post [at] maastricht.nl (post[at]maastricht[dot]nl).
Over aardgasvrij
-
Door van het aardgas af te stappen proberen we de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook kan het overstappen op een andere manier van je huis verwarmen ervoor zorgen dat het fijner wonen is in je huis. De overstap zorgt vaak ook voor een lagere energierekening.
Binnen Europa hebben we met elkaar afgesproken om vanaf 2050 geen aardgas meer te gebruiken. Het klimaat verandert, de aarde raakt uitgeput, fossiele energie is steeds duurder en we willen minder afhankelijk zijn van energie uit landen buiten de Europese Unie. Daarnaast komt bij het verbranden van aardgas CO2 vrij. Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde en zorgt onder andere voor extreme weersituaties zoals hittegolven of lange perioden van regen.
-
Nu verwarmen we onze gebouwen, onze huizen en ons water vooral met aardgas. En veel mensen koken nog op gas. Maar dat gaat veranderen. Het doel is om in 2050 aardgasvrij te zijn. Aardgasvrij betekent dus zonder aansluiting op het aardgas. Andere keuzes voor aardgas zijn bijvoorbeeld extra isoleren en elektrisch koken. Of uw huis en water te verwarmen en koelen met bijvoorbeeld een warmtepomp of via een warmtenet.
-
Er zijn verschillende duurzame alternatieven om mee te koken en ons water en huis mee te verwarmen en koelen. De beste andere keuze verschilt per gebied of per woning. In Maastricht bewandelen we de weg naar aardgasvrij op verschillende manieren. De 1e stap is altijd isoleren. Daarnaast onderzoeken we per wijk de mogelijkheden voor het aanleggen van warmtenetten. Een andere keuze is bijvoorbeeld een warmtepomp. Meer informatie hierover staat op de website van Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie.
-
Iedere wijk heeft eigen specifieke kenmerken, waardoor de keuze voor een andere manier om er huizen te verwarmen per wijk verschilt. We kijken dus per wijk naar het energiesysteem. Dat heet een gebiedsaanpak. Daarin staat bijvoorbeeld hoe het elektriciteitsnet eruitziet en welke warmtebronnen in de buurt liggen. Samen met de wijk kiezen we de beste optie.
-
In sommige wijken is het makkelijker om van het gas af te stappen dan in andere wijken. Het hangt bijvoorbeeld af van hoe oud huizen zijn en hoe goed ze geïsoleerd zijn. Het hangt ook af welke andere energiebron er gekozen wordt. En het kan afhangen van dingen die er in een wijk gebeuren. Als er veel plekken in een wijk op de schop moeten, dan is dat een handig moment om bij aan te sluiten.
Over jouw wijk en jouw huis
-
Als uw wijk aan de beurt is, laten we u dat per brief weten. Er zijn heel wat wijken in Maastricht. In 2024 zijn we in een aantal wijken begonnen. En in 2030 zijn we in alle Maastrichtse wijken bezig. Dit doen we om samen met de inwoners en ondernemers te komen tot een haalbare planning richting einddatum aardgas en duidelijkheid over een andere keuze voor aardgas. Als we in uw wijk aan de slag gaan, komen er bijvoorbeeld informatieavonden.
We willen overal zo veel mogelijk aansluiten op logische momenten, zoals een verhuizing, bij het opknappen of verbouwen van woningen of plekken in de wijk. Dat scheelt in de kosten. Hetzelfde geldt voor onderhoud aan de aardgasleidingen of het opknappen van woningen door woningbouwcorporaties.
In wijken met veel oude woningen zal vaak stap voor stap gewerkt worden: eerst isoleren, daarna pas van het aardgas af. Nieuwere woningen zijn al goed geïsoleerd en kunnen in 1 keer overstappen.
Het tempo hangt ook af van de keuze van de warmtebron. Als in een wijk inwoners zelf aan de slag gaan, kan elke inwoner zijn tempo kiezen. Als er wordt gekozen voor een warmtenet is het belangrijk dat alle woningen op een bepaald moment klaar zijn om daarop aan te sluiten.
-
Dat hangt af van de keuze die u maakt voor een andere warmtebron. In sommige gevallen moet u dan ook dingen in uw woning aanpassen.
Kiest u voor een warmtepomp, dan moet u woning goed geïsoleerd zijn. Plus een warmtepomp neemt meer plek in dan een cv-ketel. Plus er komt ook een kast buiten te hangen. Voordeel is dat een warmtepomp zuiniger omgaat met warmte. Een warmtepomp houdt de temperatuur veel meer constant. En een warmtepomp heeft minder vaak onderhoud nodig. Lees meer over de voor- en nadelen van een warmtepomp.
Bij een warmtenet wordt het warme water via buizen in de grond naar uw huis vervoerd. In uw huis komt in plaats van een cv-ketel een afleverset van de warmte te hangen. Die wordt aangesloten op de verwarmingsbuizen. Zo wordt de warmte van het warmtenet overgedragen aan de radiatoren of vloerverwarming in uw woning. Voor de aansluiting kunnen misschien een paar kleine aanpassingen nodig zijn. De aanleg van een warmtenet kan wel zorgen voor overlast. Bijvoorbeeld omdat de straat open gemaakt moet worden voor het aanleggen van leidingen. De gemeente combineert dat waar het kan met ander werk zoals het vernieuwen van het riool of het opnieuw inrichten van de ruimte buiten.Meer weten? Vraag advies aan de energiecoaches van het Klimaathuis.
-
Als je elektrisch wil gaan koken of mogelijk een laadpunt voor je auto wil maken dan kan het zijn dat je je stroomaansluiting moet verzwaren. Kijk op de site van Enexis of je op jouw postcode je stroomaansluiting nog kan verzwaren.
Zelf aan de slag
-
Energie besparen door middel van isolatie is altijd goed. Bent u woning- en gebouweigenaar, dan kunt u hier altijd zelf mee aan de slag gaan. Om energie te besparen kunt u bijvoorbeeld korter douchen en alleen de ruimtes verwarmen die u gebruikt. Ook kunt u elektrisch gaan koken. Dat maakt de overstap naar aardgasvrij makkelijker. Daarnaast kunt u altijd (extra) isoleren of zelf energie opwekken met zonnepanelen. Het levert u op dat het fijner wonen is en dat u minder energie verbruikt. En dus minder energiekosten betaalt. Daarnaast kan het, als u kiest voor een warmtepomp, handig zijn om alvast uw stroomaansluiting te checken. Een elektrische warmtepomp verbruikt op koude dagen veel stroom. U heeft dan in de meterkast een aansluiting op het elektriciteitsnet nodig van 3 x 25 A.
- Vraag een expert om advies over het verduurzamen van uw woning en de mogelijkheden in uw woning.
- Heeft u verhuis- of verbouwplannen? Neem hierin mee dat uw huis in de toekomst geen aardgasaansluiting meer heeft. Voorkom dat u nu aanpassingen doet, waarvan u later spijt krijgt.
- Heeft u plannen om uw keuken te vervangen? Kies dan voor elektrisch koken. Een inductiekookplaat is dan meestal de beste oplossing. Ook als u niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.
Op zoek naar advies? Kijk voor meer informatie op de pagina Zelf verduurzamen of op de pagina van het Klimaathuis Maastricht. Ook op de website Verbeterjehuis.nl vindt u meer informatie.
-
U kunt altijd nadenken over wat voor u en uw buren de beste andere energiebron is en samen aan de slag gaan. Bijvoorbeeld door samen met uw buren zonnepanelen, een warmtepomp of een buurtbatterij te kopen. Zo spaart u ook geld. We denken als gemeente graag met u mee als u een goed idee heeft. Neem contact met ons op via post [at] maastricht.nl (post[at]maastricht[dot]nl).
-
Kijk voor meer informatie op de pagina Zelf verduurzamen en op de website Verbeterjehuis.nl. Of krijg advies van 1 van de energiecoaches in het Klimaathuis Maastricht.
Vragen van huurders
-
Uw verhuurder is verantwoordelijk voor het aardgasvrij maken van de woning. U kunt wel altijd zelf energie besparen. Denk bijvoorbeeld aan korter douchen en alleen de ruimtes verwarmen die u gebruikt. U kunt ook met de verhuurder in gesprek gaan over isolatiemaatregelen en elektrisch koken. Als u er samen niet uitkomt, kunt u soms een beroep doen op initiatiefrecht.
Vragen van leden van verenigingen van eigenaren (vve's)
-
Als lid van een vve bent u samen met uw medeleden verantwoordelijk voor het isoleren en uiteindelijk aardgasvrij maken van het gebouw. Wilt u samen met uw medebewoners aan de slag? De gemeente heeft hiervoor de VvE-energiebalie ingericht. Die organiseert workshops, cursussen en infocafés speciaal voor leden van vve’s. Daarnaast kunt u voor vragen een afspraak maken via vve-Balie [at] Maastricht.nl (vve-Balie[at]Maastricht[dot]nl).
Over geld
-
De kosten die gepaard gaan met het aardgasvrij maken van uw woning zijn afhankelijk van het type woning en de andere energiebron waarvoor u kiest. Als uw huis bijvoorbeeld niet goed geïsoleerd is, moet dat eerst gebeuren. Dat brengt kosten met zich mee. Maar tegelijkertijd spaart u met dat soort aanpassingen ook energie en betaalt u minder energiekosten. Plus het is fijner wonen in uw huis. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. En ook een aansluiting op een warmtenet of warmtepomp brengen kosten met zich mee. De kosten verschillend dus nogal. Voor meer informatie kunt u advies vragen aan de energiecoaches in het klimaathuis.
-
U bent als eigenaar van de woning verantwoordelijk voor investeringen in de woning. Dat is nu ook zo, denk aan geld dat u uitgeeft aan isolatie. Huurt u een huis? Dan is uw verhuurder verantwoordelijk.
U betaalt ook de rekening als u overstapt op elektrisch koken, het vervangen van een cv door een hybride variant of een warmtepompen. Of als u kiest voor een aansluiting op een warmtenet.
Er zijn wel subsidies en leningen van de Rijksoverheid ( Energiesubsidies en leningen | Milieu Centraal ) en de Provincie Limburg om u financieel te helpen. Op dit moment onderzoekt de rijksoverheid welke financiële regelingen en subsidies nodig zijn om de overgang naar aardgasvrij voor iedereen betaalbaar te maken. Bovendien helpt het om samen met andere mensen stappen te zetten en zo kosten te delen. Als gemeente proberen we ook te helpen.
Meer informatie
- Lees meer over de drie routes naar aardgasvrij Maastricht
Duurzaam ondernemen
Naast de grote industrie willen we ook de mkb-ondernemer in Maastricht aanmoedigen om te verduurzamen. Daarbij willen we mkb’ers vooral ontzorgen en inzetten op thema’s als energiebesparing en duurzame opwekking van warmte, kou en/of elektriciteit. Daarom hebben we samen met 7 Zuid-Limburgse gemeenten een speciaal programma opgezet: VerduurzaamJeMKB.
#MissionZeroMaastricht
We willen als stad klimaatneutraal zijn. Dat doen we door samen allerlei wegen te bewandelen onder de noemer #MissionZeroMaastricht. Goed zorgen voor onze omgeving, bewuste keuzes maken en duurzamer leven. Veel inwoners, verenigingen, organisaties en ondernemers in Maastricht doen al mee. Lees hun verhalen op Thuis in Maastricht.