Witte vierkante huizen op een rij met grasveldjes ervoor

Aardgasvrij Vroendaal

In Vroendaal denken we samen met een aantal actieve buurtbewoners na over hoe we de wijk op een haalbare én betaalbare manier aardgasvrij kunnen maken. Op deze pagina leest u meer over de ontwikkelingen en de komende activiteiten in de buurt.  

Verkenning

Op welke manier kunnen we Vroendaal aardgasvrij maken? Is een warmtenet mogelijk of is een warmtepomp in iedere woning de juiste oplossing? Wat zijn de kosten? Al deze vragen worden meegenomen in de verkenning naar aardgasvrije alternatieven voor Vroendaal. Er valt veel te onderzoeken en daarom hebben we een gespecialiseerd adviesbureau in de arm genomen: de WarmteTransitieMakers. Zij brengen de warmteopties voor Vroendaal in kaart.

Waarom Vroendaal?

Als gemeente staan we voor de opgave om alle woningen in Maastricht aardgasvrij te maken voor 2050. We onderzoeken de mogelijkheden om per wijk van het gas af te gaan. Vroendaal is een moderne woonwijk in het zuidoosten van Maastricht. De wijk bestaat uit grotendeels moderne, goed geïsoleerde woningen met een duurzaam karakter (energielabel B of hoger). Dat biedt kansen voor de stap naar een aardgasvrije wijk. Eind 2022 heeft een aantal enthousiaste bewoners van Vroendaal zich verenigd in een bewonersinitiatief, met hetzelfde idee: namelijk om de wijk van het gas te halen. Daarom hebben we de handen ineengeslagen en zijn we samen gestart met een verkenning naar een aardgasvrij Vroendaal.

Denkt u met ons mee?

We willen u als bewoner van Vroendaal graag in een vroeg stadium betrekken. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om uw wijk. Daarom organiseren we bijeenkomsten voor de wijk en gaan we met u in gesprek over wat voor uzelf en uw wijk de beste opties zijn om aardgasvrij te worden. U ontvangt tijdig een uitnodiging voor deze bijeenkomsten. 

 Op 30 oktober 2023 heeft de allereerste buurtbijeenkomst binnen het project Aardgasvrij Vroendaal plaatsgevonden. Maar liefst 124 geïnteresseerde bewoners wisten hun weg te vinden naar deze bijeenkomst. De meeste mensen kwamen met het doel om informatie te winnen, daarnaast werd er interesse getoond in duurzame oplossingen voor de energietransitie. De meest belangrijke en veelal gestelde vraag vanuit bewoners was: wat kunnen we verwachten en wat wordt er van ons verwacht? Het verslag, de presentaties en andere relevante stukken in het kader van dit project zijn hier terug te vinden.

Vragen?

Op de pagina Aardgasvrije wijken staan de veelgestelde vragen op een rijtje. Heeft u een specifieke vraag over Aardgasvrij Vroendaal? Dan kunt u uw vraag mailen naar aardgasvrij.vroendaal [at] maastricht.nl (aardgasvrij[dot]vroendaal[at]maastricht[dot]nl)

Meer informatie