2 juli 2024 - Artikel

Egelopvang helpt zieke egels terug de natuur in

Volkstuin Jekerdal is een klein paradijs voor egels. De tuin heeft namelijk, behalve een moestuin, een bosje en hoge begroeiing. Egels zijn dol op deze beschutte plekken. Daarom zijn hier al meermaals egels vanuit Egelopvang Stein geplaatst. Dat waren zieke dieren die zijn verzorgd en opgevangen totdat ze terug de natuur in konden. De bijna 60 vrijwilligers van de egelopvang zorgen met passie voor deze kleine diertjes.

Flip, Wilbert, Lucky, Kleintje. Het zijn enkele van de honderden egels die dit jaar al bij Egelopvang Stein binnenkwamen. Dat de opvang die plaatsnaam draagt, geeft volgens vrijwilliger Ingrid Martens eigenlijk een vertekend beeld. “Wij werken in Born en Stein. Maar de egels komen vanuit heel Limburg naar ons toe. Van Maastricht tot aan Venlo. Wij zijn namelijk de enige opvang in de provincie.”

mevrouw voor auto van egelopvang
Ingrid Martens, vrijwilliger bij Egelopvang Stein

Lelijke verwondingen

De egels die in Born binnenkomen, zitten meestal onder de maden of vlooien. Ze hebben abcessen en lelijke verwondingen. “Dat kan duiden op de besmettelijke egelziekte. Maar het komt ook voor dat mannetjes elkaar flink toetakelen in hun zoektocht naar een vrouwtje. Of wat te denken van een egel die in een robotmaaier terecht komt.” Ook het eten van slakken kan volgens Ingrid dodelijk zijn. “Laatst was in het nieuws dat je egels slakken moet voeren. Maar die bevatten darmparasieten en die zijn funest voor een egel. Kevers, torren en spinnen zijn gezonder voor ze.”

Van isolatie en kliniek tot buitenruimte

Elke binnengebrachte egel gaat eerst in isolatie. “Hij (of zij) krijgt zo nodig pijnstilling en medicatie. We verwijderen ongedierte en maken wonden schoon”, vertelt vrijwilliger Marieke van den Ende. “In een hokje maken we een beschut plekje met kranten en snippers. Of met handdoeken, als ze grote wonden hebben. Zodra de egel is aangesterkt, komt hij op krachten in de kliniek. Elke voeding en de voortgang van het herstel houden we bij in een logboek. De laatste stap is een verblijf in de buitenruimte in Stein. Daar leren ze om weer in het wild te overleven. Zodra dat lukt, gaan ze de vrije natuur in of terug naar de (volks)tuin van mensen die hem hebben gebracht. Het liefst plaatsen we ze terug naar hun vertrouwde omgeving. Daar kennen ze de weg, omdat ze vaste looproutes hebben, en daar weten ze hun voedsel te vinden.”

egel krijgt medicatie en wordt verzorgd
In de quarantaineruimte geven de vrijwilligers medicatie, verwijderen ze ongedierte en maken ze wonden schoon

Steeds meer egels

De egelopvang zoekt dringend een ander pand. Ingrid: “Het maakt ons niet uit waar, als we de egels maar kunnen blijven helpen. Het wordt hier te klein om ons werk goed te blijven doen. Het aantal egels in onze opvang neemt alsmaar toe. In 2023 hebben we er 528 geholpen. Dit jaar gaan we daar overheen. We hebben tot nu toe alleen al 150 baby-weesjes geholpen. Die krijgen elke 2 uur melk op plantaardige basis. Dat doen we de klok rond, tot ze 100 gram wegen.” Dat het aantal zieke egels toeneemt, kan Ingrid wel verklaren. “Het klimaat verandert. Door het zachte weer krijgen ze nog laat een nestje. De kleintjes zijn daardoor te zwak voor de winterslaap. Ook dragen versteende tuinen niet bij aan hun welzijn. Net als chemische bestrijdingsmiddelen: de insecten waar de egel van leeft, worden daardoor vergiftigd en de egel dus ook. Of wat te denken van plastic zwerfafval. Microplastic deeltjes komen geregeld terecht in hun bloedvaten.”

Een fijne, ‘rommelige’ leefplek

Een goede gezondheid van deze dieren begint bij een fijne leefplek. Wil je daaraan bijdragen? Dan kun je een stukje van je tuin ernaar inrichten en deze met kleine openingen in schuttingen met aangrenzende tuinen verbinden. De egel houdt van een ‘rommelige’ plek waar hij makkelijk beschutting vindt. Hij slaapt graag onder houtopslag of een bladerendek. Dat doet hij overdag. ’s Avonds komt hij in beweging om voedsel te zoeken. Als er overdag een egel in je tuin loopt, is hij waarschijnlijk in nood. Je mag dan contact opnemen met Egelopvang Stein. De opvang in Born is open van 09.00 tot 15.00 uur. Tot 21.00 uur blijft de egeltelefoon bereikbaar.

moestuin met hoge begroeiing
De hoge begroeiing in Volkstuin Jekerdal zorgt voor een fijne leefomgeving voor egels
volkstuin met bosje

Een groen(er) Maastricht

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen, helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden.