Frederique Pronk
TIM-verslaggever 6 januari 2021

Zwerfvuil oprapen is echt verslavend

In Randwyck woont de 74-jarige Maria Ong samen met haar trouwe viervoeter Koos. Ze wandelt iedere dag met de hond, die haar steun en toeverlaat is. Maria heeft namelijk een auditieve beperking. Ze raapt nu al zeker meer dan twaalf jaar al het zwerfafval op dat ze tegenkomt en dat doet ze drie keer per dag. “Het werkt erg verslavend”, zegt ze.

Afval zien toenemen

Tijdens het wandelen ontdekte ze dat er meer en meer vuil in de natuur ontstond. Wat ze steeds meer aantrof was het afval van fastfood zoals verpakkingen, blikjes en andere rommel. Ze houdt niet van zeuren, dus kwam zelf in actie. Plastic zakken die ze op straat vond gebruikte ze om haar gevonden afval in op te ruimen. Dit leegde ze dan in de vuilnisbakken die ze aantrof op haar route. Ze weet niet hoeveel ze in haar leven heeft opgeruimd, maar ze weet zeker dat dat een heleboel moet zijn geweest. Sinds april is ze aan het opruimen voor #PickitUp en dat vindt ze heel prettig: “Het afval dat ik vind, wordt opgehaald aan huis en ik heb handige ondersteunende materialen ontvangen die het me helpen bij het opruimen.”

#PickitUp! Maastricht

#PickItUp is ontwikkeld door Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) en is onderdeel van de aanpak van de gemeente Maastricht tegen zwerfafval. Het doel is om de hoeveelheid zwerfafval in de stad structureel te verminderen waardoor de leefkwaliteit van de Maastrichtenaren toeneemt en het milieu blijvend wordt ontzien.

Mensen zijn dankbaar

“Mensen keken vroeger raar op als ik aan het opruimen was. Nu zie ik hoofdzakelijk dankbare en blije gezichten. Een aantal weken geleden kwam er zelfs een vrouw op me af en gaf me een kaart met een fles wijn. Dit initiatief kwam van een aantal werknemers van het Maastricht UMC+. Ze schreven dat ze dankbaar waren met het vele werk dat ik verrichte. Dit maakt me erg blij.”

Blik in de toekomst

Maria houdt ervan mensen bewust te maken van het zwerfafval probleem. Ze doet dit op ludieke manieren. Een poos geleden had ze een aantal zakken met afval aan haar gevel hangen met de tekst: “een gezonde aarde begint bij jouw afvalbak”. Nu heeft ze een poort gemaakt van blikjes met daarop de tekst: “blik in de toekomst”. Het heeft haar veel werk gekost en ook een aantal kleine verwondingen, maar dat houdt haar niet tegen om haar boodschap te verkondigen.

Wil je zelf graag een steentje bijdragen door het zwerfafval op te ruimen in Maastricht? Geef je dan op bij #PickitUp Maastricht. Of heb je interesse om langs de Maas op te ruimen? IVN zoekt vrijwilligers die plastic afval op oevers van de Maas in kaart willen brengen.

Gemeente Maastricht zegt “Yes we can!” tegen statiegeld op blikjes

Gelukkig is er nu de landelijke campagne “Yes We Can!” De Gemeente Maastricht heeft zich bij deze actie aangesloten. Reporter Jenneke van Genechten schreef hierover een leuk artikel.

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en te recreëren.Lees ook