Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 10 februari 2020

Zweit veur Leid-atleten trotseren voor de ‘sjariteit’ de felle Ciara windstoten

Wie het meest gezweet heeft voor en tijdens Zweit veur Leid 2020? In ieder geval niet alleen de atleten die zondagmiddag om half twee door wethouder Sport Bert Jongen ter hoogte van Complex werden weg getoeterd. De organisatoren van een van de succesvolste en oudste goede doelen evenementen van Maastricht zullen na afloop niet alleen tevreden zijn geweest over de opbrengst (57.800 euro). De in code geel gelopen run door het centrum van Maastricht leverde geen – door de storm veroorzaakte – spannende situaties op. Uw Thuis in Maastricht fotograaf stond onder meer op de Hoeg Brögk en waaide ondanks iets te veel aan kilo’s net niet weg. En zag vanaf die plek een kleine duizend atleten Ciara trotseren.

Zelfs de eredivisiewedstrijden van zondag 9 februari werden afgelast. Ieder zichzelf nemend serieus instituut op het gebied van weer en verkeer adviseerde op zijn minst voorzichtigheid. Zweit veur Leid maakte vanaf zaterdag analyse op analyse. Tegen de avond was het voor het bestuur van deze Maastrichtse icoon op het gebied van sjariteit duidelijk: van start (half twee in de middag) tot aan de finish van de laatste atleten (rond de klok van drie) kan in de binnenstad van Maastricht veilig worden gelopen. In de late zondagmiddag bleek die conclusie juist te zijn.

De start van deze 26e editie bleek net zoals alle vorige Zweit veur Leid’s het meest indrukwekkende deel van het evenement. Het is altijd weer fraai om te zien hoe een massa geoefende en minder getrainde sporters gezamenlijk van start gaan met als bedoeling heel veel geld op te halen voor sociaal-maatschappelijke initiatieven. Deze keer gaat de netto-opbrengst van Zweit veur Leid naar Credo Ontmoet en de Heeg-en Weer-Bus. Spant het ‘huis’ zich in voor de opvang van in problemen geraakte jongeren. De ‘bus’ uit de wijk in Maastricht-Zuid helpt bewoners hun boodschappen te doen en bij klussen en verhuizingen. Al sinds jaar en dag wordt Zweit veur Leid vooral gelopen door deelnemende bedrijven en instellingen. In de beginjaren was dat anders. Toen ging de individuele deelnemer nog met een bonnenboekje lang familie, vrienden en relaties om zijn of haar Zweit veur Leid toer te financieren. Of het werd volledig door de eenling zelf bekostigd.

De ontwikkeling van het evenement – voor het eerst gehouden in 1994- blijft indrukwekkend. Dat was een jaar nadat de Maastrichtse Maasdorpen Borgharen en Itteren door de rivier waar de stad haar naam aan ontleent voor grote delen onder water waren komen te staan. Met alle ‘leid’ van dien. Nu al die jaren later is de opbrengst van Zweit veur Leid ruim het miljoen overschreden en hebben tientallen instanties financieel maar ook in het verkrijgen van naamsbekendheid baat gehad door ZvL.

De gewoonte van het evenement heeft – door met regelmaat klein te vernieuwen en te veranderen – niet tot ZvL-moeheid bij de deelnemers geleid. Dat was zeker in editie 2020 bij de start te zien. Nadat de atleten waren vertrokken vanaf de Wyckse Oeverwal kwam het duizendkoppig peloton als een brok graniet het Cörversplein opgerend. Even leek het er van afstand op dat storm Ciara wel erg onder de indruk was van wat op ‘haar afkwam. Een paar seconde was het zelfs op de Hoeg Brögk windstil. Maar de eerste ‘storm met naam’ kwam tot het besef dat ze haar naam eer moest aan doen en liet de wandelbrug weer snel heen en weer denderen. De atleten raakten niet van de wijs en ‘namen de brug’ alsof ze tegen een zomerbriesje in aan hun eerste rondje Zweit veur Leid 2020 waren begonnen. 

 Lees ook