Geerte Courtens
Buurtreporter 6 augustus 2019

Zwarte vrijdag in Sint Maartenspoort

De wijk Sint Maartenspoort, en dan met name het gedeelte Roed Dörrep werd tegen het einde van de tweede wereldoorlog zwaar getroffen door een Amerikaans bombardement.

Op zondag 18 augustus 2019 was dat 75 jaar geleden, en is dit bombardement op sobere maar  indrukwekkende wijze herdacht.

Tevens werd het boek Zwarte Vrijdag, geschreven door buurtbewoner Harrie Honee , gepresenteerd.

.

Maastricht staat de komende weken stil bij een bombardement door de geallieerden op 18 augustus 1944, waarbij 101 mensen om het leven kwamen. Nog eens 65 mensen raakten op deze snikhete augustusdag zwaargewond, en 1500 mensen werden dakloos in de wijken Kreijedörrep en Roed Dörrep.

Herdenking

Op zondag 18 augustus 2019 werd -in aanwezigheid van Gouverneur  Theo Bovens, enkele ooggetuigen  van het bombardement, het bestuur van het Buurtnetwerk Us Sint Maartenspoort, buurtgenoten en vele belangstellenden – tijdens de jaarlijkse herdenking stil gestaan bij dit verwoestende bombardement.

In de ochtend viel de regen met bakken uit de lucht, maar gelukkig klaarde de lucht in de loop van de middag op. Onder ruime belangstelling van buurtbewoners, en veel belangstellenden van elders werd er geluisterd naar de indringende en persoonlijke voordrachten, van o.a. een van de jonge overlevenden van dat bombardement. Ook Dhr. Veenhof , inmiddels 87 jaar, die als kind ernstig gewond raakte bij dat gebeuren was aanwezig en plaatste samen met Mevr. Dubois de bloemenkrans bij het monument van Jean Sondeijker.

Gouverneur Theo Bovens – tevens buurtgenoot -vertelde persoonlijke verhalen over de impact van deze gebeurtenis op zijn familie en schoonfamilie. Harrie Honee heeft jarenlang grondig onderzoek gedaan naar alle aspecten van dat fatale vergissingsbombardement. Zijn manuscript is door inzet van het buurtnetwerk Us Sint Maartenspoort en met behulp van sponsoren uitgegeven in boekvorm, en werd deze zondag tijdens de herdenking gepresenteerd. De herdenking werden verder sfeervol opgeluisterd met muziek en gedichten. Een mooie traditie in deze buurt !

In de week voorafgaand aan de herdenking hingen er bij de woningen rond het Schildersplein en Albertiplein gedichten en klaprozen – gemaakt door kinderen van de basisschool-  en werden  ’s avonds lichtjes voor de huizen gezet.

Hoorspelwandeling

In opdracht  van Centre Ceramique is er door  SEVA en Jacqueline Kerkhof een hoorspel-wandeling gemaakt, gebaseerd op de verhalen van de ooggetuigen.De hoorspelwandeling volgt de laatste uren van een van de slachtoffers van het bombardement, Truia Veenhof. De wandeling laat de buurt van toen herleven door de ogen van voormalige buurtbewoners.De wandeling is gratis te downloaden via:

https://tentoonstelling.centreceramique.nl/bijna-vrij

 

 Lees ook