Kirsten Rietbergen
Buurtreporter 8 januari 2020

Zullen we dit jaar vaker samen ‘zijn’?

Ik schat in dat de nieuwjaarsberichten nog ongeveer één week hoogtij vieren. Dankbaar maak ik van deze gelegenheid gebruik om mijn wens voor 2020 met jullie te delen.

‘Tot wanneer is het oké om mensen gelukkig nieuwjaar te wensen’, tik ik in op google. Ah, 15 januari blijkt een sociaal geaccepteerde datum te zijn. Oh nee wacht. Een andere website hanteert maandag 6 januari als einddatum. Ik scroll voor alle zekerheid nog even verder en stuit dan op de boodschap: “mocht jij iemand eind januari alsnog een gelukkig nieuwjaar willen wensen, dan is dit natuurlijk geheel aan jou.” Hmm, dus eigenlijk is het geheel aan mij. Dat is gunstig!

Zoals gezegd, grijp ik bij deze graag mijn kans. Ook ik hoop dat er voor iedereen een gelukkig, gezond en liefdevol jaar in het verschiet ligt. Een jaar vol met onvergetelijke momenten, waardevolle mogelijkheden en warme verbintenissen. Een jaar waarin we ontdekken, groeien, vallen én weer opstaan. Maar bovenal wens ik ons samen een mooi jaar toe. Als dierbaren, vrienden, kennissen, collega’s, buurtbewoners en medemensen.

Kerstpakkettenactie
Klinkt goed, maar dit komt behoorlijk uit de lucht vallen”, hoor ik je denken. Fijn dat je het aankaart; ik licht mijn wens namelijk graag toe. Aan het einde van 2019 deed ik een bijzondere ervaring op. Samen met mijn medeleden van de LEO club Maastricht Fortezza mocht ik deel uitmaken van de Kerstpakkettenactie Maastricht. Een initiatief dat diepe indruk heeft gemaakt. Op mij en vele anderen. Vanuit het NH Hotel reden we op maandagavond 23 december in tweetallen diverse routes door de wijken van Maastricht. Met auto’s vol kerstpakketten brachten we een bezoek aan mensen die in het dagelijks leven de financiële eindjes aan elkaar moeten knopen. Mensen die nauwelijks ruimte hebben om iets extra’s te kopen, waardoor de decembermaand een behoorlijke uitdaging kan zijn. Doormiddel van de Kerstpakkettenactie hoopt Stichting Stille Armen Maastricht deze omstandigheden een beetje te verzachten.

Een moment dat me specifiek is bijgebleven, heeft betrekking op een adres waar in eerste instantie niemand opendeed. Na meerdere keren aanbellen, legden we ons er schoorvoetend bij neer dat deze mission not accomplished was. We zaten al in de auto toen ik nog één keer naar het huis omkeek. Tot mijn verbazing zag ik licht in de gang branden. Ik slaakte een kleine vreugdekreet en sprong de auto uit. Wat bleek; de bewoner was zojuist gearriveerd. Dat we deze meneer uiteindelijk alsnog konden steunen, gaf enorm veel voldoening. Dít is waar we het immers voor deden. Uiteindelijk hebben we met z’n allen meer dan 800 kerstpakketten bij 570 gezinnen of alleenstaanden bezorgd. Ik herhaal: 570 gezinnen of alleenstaanden die we mochten verblijden met een verzameling levensmiddelen. Hoe ontzettend mooi is dat?

Het is lastig om te verwoorden wat de warme reacties van de bewoners bij je teweeg brengt. Het gevoel dat je krijgt wanneer kleine kindjes verlegen aan de deur staan of wanneer iemand dankbaar jouw hand schudt, raakt je. Het vergt slechts drie à vier uur van onze tijd, maar het effect van deze inspanning sijpelt nog dagen door voor de mensen die een pakket ontvangen. Ook zij kunnen met de feestdagen even genieten. Dat dit geen vanzelfsprekendheid is, besefte ik afgelopen Kerstmis des te meer.

Samen doen
Vandaar dat ik in mijn nieuwjaarswens de nadruk wil leggen op het gezamenlijke aspect. In een samenleving waar iedereen het druk heeft, de lontjes steeds korter worden en de digitale wereld de boventoon voert, lijken we soms te vergeten dat we in veel gevallen samen sterker staan. Zullen we dit jaar dan ook iets vaker samen ‘zijn’? Zullen we elkaar (ongevraagd) helpen wanneer de ander dat nodig heeft? Zullen we de tijd nemen om te luisteren, te begrijpen en elkaar écht te zien? Zullen we de horizon van ons referentiekader een paar centimeter verbreden en ons oordeel even uitstellen? Zullen we soms net een stapje extra zetten zonder er iets voor terug te verwachten? En zullen we dat dan samen doen? Want geloof mij; meer gelukkige zielen zorgen ook daadwerkelijk voor meer vreugde.

Dit jaar ben ik er op maandag 21 december 2020 (datum is nog onder voorbehoud) weer bij om kerstpakketten rond te brengen. Een avond waarop we hopelijk opnieuw vele mensen een hart onder de riem kunnen steken. Help jij mee aan deze prachtige actie? Samen bereiken we namelijk nog meer!Lees ook