Redactie
26 februari 2021

Zonnepanelen verdien je altijd terug

Roger Weijenberg heeft zijn nieuwe huis helemaal verduurzaamd en beschikt over een indrukwekkende hoeveelheid kennis over de beste energiebesparende maatregelen. Voor zijn vrienden is hij een wandelende consumentenadviseur. “Roger heeft het uitgezocht, dus dan zal het wel goed zijn.”

Het gezin Weijenberg (foto: Aron Nijs)

Roger is aardrijkskundeleraar en houdt beroepshalve de vakliteratuur over klimaatverandering goed bij. Hij kijkt vooral naar ‘het grotere plaatje’, het gebruik van fossiele brandstoffen en de transitie naar duurzame energiebronnen. En oh ja, naast zijn baan is Roger aan het promoveren op het Maastrichtse dialect aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ach, waarom ook niet.

Complete renovatie

Roger en zijn vrouw Anne kochten in maart 2017 een woning op Sint Pieter. Het huis is uit 1952 en verkeerde nog in originele staat met enkelglas, nul isolatie en geen centrale verwarming. Een complete renovatie was de enige optie. Ook het souterrain werd een meter uitgediept voor een extra woonlaag. Aan de achterzijde verrees een aanbouw van twee verdiepingen hoog, met een diepte van bijna 6 meter. In totaal zo’n 170m3 extra ruimte.

Altijd isoleren

Hoe verduurzaam je oudbouw waarin alles nog moet gebeuren. Verduurzamen begint met isoleren, volgens Roger. “Ik heb hier niet op bezuinigd en gekozen voor materialen met het hoogste warmte-isolerend vermogen.” Het uitgegraven souterrain is voorzien van een flinke laag vloerisolatie voordat de betonvloer werd gestort. Voor de mergelmuren zijn isolatiewanden geplaatst. Alle houten vloeren zijn tussen de dwarsbalken geïsoleerd met de maximale dikte steenwol en het dak is aan de binnenzijde geïsoleerd met Icyneneschuim, waardoor het ook écht dicht is. Verder zijn alle ramen voorzien van HR++ glas.

Wel of geen aardgas

Het verwarmen van een woning is de grootste kostenpost op de energierekening. Roger onderzocht of hij helemaal van het gas af kon. Nieuwbouwwoningen zijn standaard goed geïsoleerd en verwarmen kan dan met een warmtepomp die lage-temperatuurwarmte levert. Roger had al geïsoleerd maar de investering in een warmtepomp met voldoende capaciteit bleek te hoog. Daarbij twijfelde hij ook omdat volgens deskundigen je alleen bij nieuwbouw van het gas af kan. Omdat het budget beperkt was, koos Roger op advies een traditioneel cv-systeem met een HR-ketel en radiatoren in elke ruimte in combinatie met lage-temperatuurverwarming.

Oversized radiatoren

Om op lage temperatuur te kunnen stoken, liet Roger in het souterrain en op de begane grond vloerverwarming leggen. Op de slaapkamers heeft hij ‘oversized’ radiatoren geïnstalleerd, die ook bij lage temperaturen voldoende warmte afgeven. “Het was even uitproberen, maar het systeem functioneert perfect. Standaard verwarmt een ketel het cv-water tot ca. 80°C. De cv-temperatuur van mijn ketel staat op dit moment ingesteld op 40°C en daar krijgen we het huis prima mee op temperatuur. Het grootste pluspunt is dat ik in de toekomst ook kan overstappen op een warmtepomp.”

Lekker warm tijdens de lockdown

Om nog efficiënter te stoken heeft Roger een zonesysteem geïnstalleerd, waarmee alle ruimtes in huis afzonderlijk van elkaar verwarmd kunnen worden. Met de lockdown heeft het zonesysteem zich al bewezen. “In mijn werkkamer waar ik online lesgeef, is het standaard een graadje warmer dan in de rest van het huis. Nu ik dit eenmaal gewend ben, vind ik het eigenlijk vreemd dat in nieuwe huizen standaard één thermostaat wordt geïnstalleerd.”

Stookkosten omlaag

Door te kiezen voor lage-temperatuurverwarming in combinatie met goede isolatie merkt Roger dat hij nu al enorm op de stookkosten bespaart. Het huis is door de aanbouw aanzienlijk ruimer geworden en toch verbruikt hij veel minder gas. In het oude huis was dit zo’n 1300m3 per jaar tegenover 870m3 nu. “Dat is zelfs lager dan het gemiddelde gasverbruik van een appartement.”

Zonnepanelen

Over de plaatsing van zonnepanelen heeft Roger geen moment getwijfeld. “Het aanschaffen van zonnepanelen is een ‘no-brainer’. Je verdient het sowieso terug.” Voor advies kwam Roger terecht bij PlusJeHuis van Volta Limburg. De adviseur van PlusjeHuis kwam aan huis en bekeek samen met Roger de mogelijkheden om energie te besparen. “De adviseur had er verstand van. Daarom ben ik met ze in zee gegaan. Volta Solar, een dochterbedrijf van Volta Limburg, heeft al op duizenden daken panelen gelegd.” Volgens Roger zijn er veel ‘cowboys’ op de markt. “Dit jaar leggen ze zonnepanelen en volgend jaar hebben ze een webshop in babywagens.”

Warmtepomp en de elektrische auto

September vorig jaar zijn de zonnepanelen geplaatst. Roger heeft bewust gekozen voor overcapaciteit. De achterzijde van het huis ligt pal op het zuiden en is dus zeer geschikt voor zonnepanelen. Roger heeft er meteen totaal 21 geplaatst, meer pasten er niet. De panelen zouden zo’n 7000kWh per jaar moeten opleveren. “Dat is 3000kWh méér dan ik nodig heb, maar over drie maanden staat onze elektrische auto voor de deur, die zo’n 2500kWh per jaar gebruikt.”

Hybride-warmtepomp

Roger heeft Volta Limburg inmiddels opdracht gegeven ook een hybride-warmtepomp te installeren. Daarmee daalt het gasverbruik verder, maar stijgt het elektriciteitsverbruik weer iets. Hij gaat in de tuin een houten overkapping bouwen, waar hij nog eens 9 panelen op kwijt kan. Hij komt dan uit op 30 zonnepanelen waarmee hij het verbruik van de warmtepomp compenseert.

Besparen met gadgets

De adviseur van PlusjeHuis noemde het huis van de familie Weijenberg ‘het huis van de toekomst.’ Dat is ook niet zo gek als je de hoeveelheid innovatieve snufjes ziet. Als gadgetfreak heeft Roger gekozen voor ‘slimme’ verlichting. Hij heeft in een testopstelling meerdere lichtbronnen vooraf getest op kwaliteit en verbruik. Uiteindelijk heeft hij voor het hele huis gekozen voor lampen die duurder zijn in aanschaf, maar weinig energie verbruiken. Vaak maar 1W tot 2W. Daarbij kunnen ze ‘zichzelf’ dimmen dus led-dimmers zijn niet nodig. Alle lampen worden bediend met draadloze schakelaars op de muur, of met de iPhone. “Als ’s avonds alle verlichting in de woonkamer aanstaat, verbruikt dat ongeveer 18W. Daar liet je vroeger nog niet één schemerlamp op branden.”

Was draaien met zonne-energie

Roger maakt slim gebruik van de zonnepanelen. De wasmachine en wasdroger zijn via een app te bedienen, maar ook via een ‘energiemanager’. Het was- of droogprogramma start als de zonnepanelen overdag genoeg energie opwekken. Ook het opladen van de auto kan aan dit systeem gekoppeld worden, waardoor je zo min mogelijk zonne-energie teruglevert aan het net. Verder rouleren er in huis zo’n 150 oplaadbare batterijen, “ouderwetse batterijen komen er niet meer in.”

Terugverdientijd

Op de vraag of je wel moet investeren in duurzame oplossingen is Roger helder. “Je haalt de investering er uiteindelijk uit, met of zonder subsidie.” De terugverdientijd van zijn zonnepanelen ligt op zo’n 5,5 jaar, maar voor de warmtepomp zal dat 9 jaar zijn. Door de combinatie van zonnepanelen en de warmtepomp, zal zijn energierekening ongeveer 125 euro per maand lager gaan uitvallen. Daarnaast gaat hij gemiddeld zo’n 115 euro per maand besparen op brandstofkosten voor de auto.

Energie besparen voor bewoners

De gemeente Maastricht helpt inwoners hun energieverbruik te verminderen. Wilt u uw huis verduurzamen, maar weet u niet hoe u dit moet organiseren of financieren? PlusJeHuis biedt een totaaloplossing: van advies tot uitvoering. Voor meer informatie: Volta Limburg PlusjeHuis Maastricht

De gemeenten Maastricht, Meerssen en Gulpen-Wittem hebben een onafhankelijke partij geworven die alle zorg uit handen neemt als het gaat om het verduurzamen van uw woning volgens het PlusjeHuis-concept. Via een Europese aanbesteding van de Regionale Energie Alliantie kwam Volta Limburg B.V. als beste partij uit de bus.Lees ook