Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 22 maart 2020

Tijdens coronacrisis: elke dag live om 18:00 de Fred Lloret Show

Wie Eric Jaspers zegt, zegt Dieter Koblenz dan wel Fred Lloret en misschien ook wel Fez & The Furious. De Maastrichtse rasentertainer beleeft in deze ongekende tijden net als veel andere entertainende ondernemers veel onzekerheid. Voor volle zalen, kroegen en andere bühnes het publiek amuseren is namelijk ook simpelweg zijn broodwinning. Tegelijkertijd wil hij ook zijn artiestenbestaan het dagelijks invulling geven. Dus – zo liet hij zaterdag aan Thuis in Maastricht weten – is tot aan het einde van de coronacrisis De Fred Lloret Show dagelijks via een livestream op Facebook te bewonderen. Fotograaf Laurens Bouvrie was zaterdag in de Lloret-studio van de partij en viel met zijn neus in de boter. Niemand minder dan Ronaldo Rivièra was te gast. Wie? Ja, Ronaldo Rivièra, topartiest uit Puerto Rico.

Marc-Marie Huijbrechts zei het vrijdagavond nog in De Wereld Draait Door aflevering waarin André van Duin de meester van de Nederlandse talkshows – Matthijs van Nieuwkerk – stil en vooral ontroerd met zijn vertolking van La Bohème verpòpzakte; ‘Laten we vooral ook blijven lachen en genieten’, of woorden van die strekking zei de cabaretier, acteur en presentator in deze tijden waarin angst en onzekerheid zoveel mensen in hun greep hebben. Wie is het daar niet mee eens? In de meest donkere dagen van ieders bestaan zijn muziek en goed entertainment niet zelden de reddingsboeien voor velen.

Met die gedachte liep Eric Jaspers ook rond toen duidelijk werd dat ook hij een langere tijd niet zijn publiek zal mogen entertainen. “Al snel wist ik wat mij te doen stond”, zegt hij zaterdagmiddag tegen Thuis in Maastricht reporter Laurens Bouvrie. “Ik heb mijzelf ten doel gesteld tot aan de laatste dag van deze zeer ernstige situatie, toch in ieder geval zo lang ik niet voor publiek mag optreden, de Fred Lloret Show via een livestream op te voeren”.

De Fred Lloret Show is iedere dag rond zes uur in de avond een kwartier tot twintig minuten in de lucht. Dat wordt uitgezonden via de Facebookpagina van artiest Eric Jaspers. Daarna is de show en ook eerdere shows 24 op 24 uur te zien via deze zelfde pagina. Vind je het goed? Like en deel de Fred Lloret Show…… kun je het hebben……… sponsor de show van deze Maastrichtse entertainer

Weet Eric Jaspers wel waar hij aan begonnen is. Niemand weet hoe lang Nederland en de rest van de wereld nog door het coronavirus in een houdgreep zal worden. “Ja, die vraag stelde ik mijzelf ook. Uiteraard. Maar aangezien ik feitelijk op dit moment werkeloos ben, heb ik relatief veel tijd om dit te doen. Neemt niet weg dat ik besef dat het geen sinecure is wat ik van plan ben. Voor de leek is het een kwartiertje, twintig minuten ‘tv kijken’ en hopelijk genieten. Zelf word ik geconfronteerd met dagelijkse voorbereidingen. Tekst en muziek en de nodige gimmicks moeten wel van enige ‘kwaliteit’ zijn. Daarmee bedoel ik: je moet iedere dag scherp zijn.  Want anders haakt de kijker af.”

Na de eerste uitzendingen door Fred Lloret zelf te zijn gepresenteerd, voert Eric Jaspers op zaterdagavond Ronaldo Rivièra op. Een 48-karaats schnabbelaar zet Jaspers neer alsof hij nooit wat anders gedaan heeft. Zo’n heerlijke foute latino artiest die in het echt ook bestaan, maar dan een keer of tien uitvergroot. Wie kent de artiesten niet die niks kunnen maar doen alsof ze wereldsterren zijn. In het geval van Rivièra is het zelfs zo dat hij pocht te hebben opgetreden met Elvis Presley en Frank Sinatra. Hij bewijst het zelfs met foto’s. In deze wereld vol nepnieuws en fake-filmpjes kan deze artiest er nog wel bij.

Twintig minuten lang werkt Eric Jaspers zich in het zweet om Ronaldo Rivièra op het netvlies van Facebookvolgers te krijgen. Vandaag, tot aan het volgende weekend, is Fred Lloret met zijn discoshow weer de entertainer die mensen uit de regio Maastricht en wie weet ook toeschouwers op andere plekken in Nederland weet te vermaken. Blijft wel de vraag hangen hoe Eric Jaspers dit vol gaat houden. Vooral ook financieel. Daar draait Jaspers niet om heen: “In iedere show vraag ik of het publiek een donatie wil doen. Dat kan door mij een persoonlijk bericht te sturen via mijn Facebook pagina. Het zou natuurlijk voor mij en de gemeenschap geweldig zijn dat ik door donaties aan de Fred Lloret Show niet straks mijn hand moet gaan ophouden om de eindjes aan elkaar vast te knopen. Natuurlijk is het artiestenbestaan altijd onzeker. Maar dit is voor mij – en voor alle andere uit de amusementswereld – een scenario waartegen je je niet kunt wapenen.”

Dus wie fan is van Fred Lloret, Fez & The Furious en uiteraard ook Dieter Koblenz: stuur Eric Jaspers een personal message en geef hem de kans om iedere dag – zo lang het nodig is –  zoveel mogelijk publiek e Mestreechs Keteerke te ammezere. Dat contact mag natuurlijk ook gezocht worden door bedrijfsleven of instellingen. Wie weet levert dat nog ooit een keer een mogelijkheid op om een van de alter ego’s van Eric Jaspers echt ‘live’ te mogen meemaken.

 Lees ook