Martine Wolters
Buurtreporter 6 maart 2019

Zoene gooje höbbe veer nog noets gehad

Aan alle mooie dingen komt een eind. Dinsdagnacht even na twaalven komt onder de tonen van het Maastrichts volkslied het Mooswief in haar nieuwe kledsje langzaam naar beneden. Prins Armand d’n ierste zwaait nog een laatste keer met zijn scepter naar de carnavalisten op het Vrijthof. Zichtbaar geëmotioneerd levert hij de steek en scepter in. Het zit erop.

Kilometers
Onvermoeibaar, met een aanstekelijk enthousiasme en een glimlach die niet van zijn gezicht te krijgen was, heeft hij de afgelopen weken over Maastricht geregeerd. En daarbij alle hoeken van de stad gezien. Zijn chauffeur heeft het aantal kilometers bijgehouden. Maar liefst 3200 hebben ze er samen afgelegd. Het kan bijna niet anders of Armand heeft als prins bijna net zoveel kilometers in de benen met alle polonaises en tochtjes van café naar café. Dat zijn knieën protesteren en zijn armen moe zijn van het zwaaien met de scepter is dus niet verwonderlijk. Maar daar heeft niemand wat van gemerkt.

Tappen
En voor je het weet sta je weer in overhemd en spijkerbroek (wat ook wel weer fijn is na dagen een maillot gedragen te hebben) in de deuropening van je woonkamer en ben je weer Armand in plaats van Hoeglöstigheid. Iets dat de voorzitter van de Tempeleers na alle bedankjes en afscheidswoorden meteen duidelijk weet te maken. Armand veer höbbe doors! Sjud ‘ns in! Armand verdwijnt naar de tap in de garage en komt even later met een vol dienblad terug.

Op de bank
Het was fantastisch, vertelt hij, ook hoe alles voor je is geregeld. Maar het is ook goed geweest nu. Lachend: ik moet thuis weer aan de bak denk ik. Te beginnen met de vloerbedekking eruit trekken die ter bescherming van de vloer gelegd is. Maar ik verheug me ook weer om met z’n drietjes een avondje thuis op de bank door te brengen. Al zal het best wennen zijn dat er niet meer iedere avond iemand langs komt. Gelukkig kunnen we langzaam afschakelen met hieringbiete en het prinsedropke.

Zoals ieder jaar hadden we weer ‘unne gooie!’Lees ook