Algemene redactie
27 februari 2019

Zo viert Maastricht de vastelaovend

Hoewel de Mestreechter Vastelaovend al eeuwenlang drie dagen duurt – zondag, maandag en dinsdag – staat de stad vijf dagen op z’n kop. De vrijdag en zaterdag zijn de opmaat om op zondag helemaal klaar en in de stemming te zijn. Maar het pekske (carnavalsoutfit) blijft tot zondag in de kast. Laat je door Thuis In Maastricht door de vastelaovend loodsen.

Vrijdagochtend en begin van de middag zie je in de meeste wijken slierten verklede kinderen met muziek door de straten trekken. Vrijwel alle basisscholen houden dan een kinderoptocht. Aan het eind van de middag stroomt de stad bomvol met feestvierders. Het werk is klaar, de deur van het kantoor gaat op slot, carnaval gaat beginnen. En daar moet natuurlijk op gedronken worden. Het is een uit de hand gelopen vrijmibo (vrijdagmiddagborrel). Niet alleen de cafés, ook de straten en pleinen zijn vol tot in de kleine uurtjes. De buitenbars zijn geopend. Maar let op: de dresscode is gewone kleding.

De zaterdag staat in het teken van de Machseuverdrach. Dat wil zeggen dat prins carnaval de macht gaat overnemen van de burgemeester. Het begint om 12.45 uur met de aankomst van prins Armand I op het NS-station. In de stationshal vindt een feestelijke welkomstceremonie plaats. Dan gaat het in een optocht naar de Markt, waar de prins een groetenkrans om het Mooswief hangt. Zij is de beschermvrouw van het carnaval. Hierna gaat de prins het stadshuis binnen, waar hij na een cabareteske zitting de macht van de burgemeester overneemt. Dit jaar vertegenwoordigen drie ministers het kabinet bij de Machseuverdrach.
In de stad is het dan niet al te druk. Niet zozeer vanwege de kater van de vrijdag, maar meer omdat veel mensen zondag topfit aan de start willen verschijnen. In de Bonbonniere gaat om 20 uur het officiële programma verder met de prinsenreceptie van stadscarnavalsvereniging De Tempeleers. Nou ja, omdat velen het wachten tot zondag toch te lang duurt, zijn er her en der in de stad alweer druk bezochte feesten en de cafés vol.

Zondag. De dag der dagen is aangebroken. Terwijl het garderegiment De Kachelpiepers de dag begint met een exercitie en De Tempeleers met veel ceremonie de vlag hijst bij het prinselijk paleis, verzamelen overal in de stad carnavalsclubs en vriendengroepen om samen te ontbijten, te schminken, nog even te repeteren of wat dan ook. Om 11.11 uur breekt in de wijk Sint Pieter een belangrijk moment aan. De Mosasaurussen brengen in een stoet met de harmonie St-Pieter, de Mooswiever en veel verkleiders (carnavalsvierders) de grote replica van het Mooswief naar het al behoorlijk volle Vrijthof. Daar schieten De Tempeleers om 12.11 uur de vastelaovend in met het Momuskanon uit 1841. Vervolgens wordt de replica van het Mooswief in een mast getakeld ten teken aon het vastelaovend vierend vollek dat carnaval nu echt begonnen is.
Om 13.33 uur vertrekt in Wyck de Boonte Störm. Dat is de grote carnavalsoptocht die vele uren duurt. Van alle kanten stroomt het publiek massaal de stad in. Let op: nu is vrijwel iedereen verkleed. Zie ook: https://www.thuisinmaastricht.nl/t-pekske-is-cultuur-puur/.
Tot diep in de nacht zijn cafés, pleinen en straten in het centrum bomvol. Dat is wel een beetje afhankelijk van droog weer.

Carnavalsmaandag is de dag van de optochten in de wijken. Amby, Heer, Wolder, Borgharen, Limmel, Heugem en ook de dorpen rondom Maastricht hebben allemaal hun eigen optocht. In het centrum trekt de zogenaamde Familie-optocht van De Tempeleers. Zeg maar een kleinere versie van de zondagse stoet.
Wat betreft de maandag hebben we nog een echte insider-tip voor je, waar je wel vroeg voor uit de veren moet. Om 11.11 uur begint in Au Mouton Blanc de kolderieke Stumpkeszitting. Meestal kom je om 10.30 uur al niet meer binnen door de drukte, maar buiten is het programma ook te volgen.

De derde en laatste carnavalsdag, dinsdag, is ‘t zaate hermeniekeskongkoer. Enkele tientallen muziekgroepen trekken spelend door de stad en worden op het Vrijthof door een jury op humoristische en vooral niet-serieuze wijze beoordeeld. Heel Maastricht zegt: we geve ‘m nog ‘ne veeg. Tot ’s nachts wordt wat feesten betreft nog één keer alles uit de kast gehaald en de laatste energie aangesproken. Wil je nog een laatste kippenvelmoment meemaken, zorg dan dat je tegen middernacht op het bomvolle Vrijthof bent. Klokslag 24.00 uur wordt het Mooswief neer gelaten met een emotionele bijeenkomst en legt prins carnaval zijn functie neer. De Mestreechter vastelaovend is weer voorbij. Iedereen gaat naar huis, hier en daar vloeien tranen. Het aftellen naar carnaval 2020 kan beginnen.

 Lees ook