Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 1 maart 2021

Zes jaar burgemeester Annemarie Penn – te Strake in beeld; “Een feest haar te fotograferen”

Burgemeester Annemarie Penn – te Strake blijft tot juli 2023 burgemeester van Maastricht. Dat is in ieder geval de wens van de gemeenteraad. Die besloot verleden week haar voor te dragen voor  herbenoeming. Fotograaf en stadschroniqueur Laurens Bouvrie stond de afgelopen jaren met regelmaat spreekwoordelijk oog in oog met de eerste vrouwelijke burger van de Limburgse hoofdstad. Meestal zat voor zijn oog een lens van een fototoestel.  Sinds de benoeming –  1 juli 2015 –  kreeg hij talloze gelegenheden haar te fotograferen. Met plezier dook hij de afgelopen dagen in zijn archief om de eerste vrouwelijke in de historie van de stad gevarieerd op Thuis in Maastricht in beeld te brengen.

 

 

Annemarie Penn – te Strake blijft tot juli 2023 burgemeester van Maastricht. Officieel moet er nog het een en ander worden beklonken. Maar met de aanbeveling tot herbenoeming van een  vijfkoppige commissie, overgenomen door de gemeenteraad mag het vervolg een formaliteit genoemd worden. Het laatste woord is straks aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met de goedkeuring van deze excellentie kan straks officieel worden gezegd dat de Maastrichtse ‘burgermoeder’ tot haar zeventigste levensjaar de prachtige ambtsketen met op de penning een prachtige uitvoering van het stadswapen, de Mestreechter Staar. 

Een mooi moment om – letterlijk – terug te kijken naar bijna zes jaar Annemarie Penn te Strake als burgemeester van Maastricht. Dat doet in dit artikel fotograaf Laurens Bouvrie met een variatie aan foto’s en dito momenten. Hij vindt overigens dat de Maastrichtse versie van de ketting die sinds 1 januari 1853 door burgemeesters (bij Koninklijk Besluit in het najaar van 1852) bij officiële werkzaamheden gedragen dient te worden haar uitstekend staat. “Beter gezegd: niet zelden geeft de uitstraling van burgemeester Annemarie Penn – te Strake de ambtsketen extra cachet. Met name tijdens serieuzere dan wel officiële momenten kan zij ongedwongen de uitstraling tonen die daar bij past.”

Ook zonder ambtsketen, zo vindt Bouvrie,  is het fotograferen van burgemeester Annemarie Penn – te Strake  sowieso geen straf. “Onze burgemeester heeft zoals de Duitsers dat zo mooi zeggen fotografisch gezien ‘das gewisse etwas’. Het lukt haar vrij makkelijk om zonder pose in welke situatie dan ook acte de présence te geven.Sommigen noemen dat charisma of in dit geval fotogeniek; de burgemeester hoeft in ieder geval niet de veel gebezigde uitspraak ‘iech plak neet op pepier’ te gebruiken.

Hoe dan ook, in de fotocarrousel ziet u burgemeester Annemarie Penn – te Strake terug van zes jaar geleden tot nu. Van officiële momenten tot vrolijke bijeenkomsten. Van ernstige bijeenkomsten tot ongedwongen situaties. Met een beetje goede wil doen we het over twee jaar nog eens over met een overzicht van acht jaar burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn – te Strake.

 

 

 

 

 

 Lees ook