Karin Somers
TIM-verslaggever 28 augustus 2019

Zazou Bazar: een poema met een koffiekopje op zijn staart

Als je bij Zazou Bazar binnenstapt, word je doorlopend verrast. Via de kunstgalerie loop je langs een platenwand (Bowie, Pearl Jam en de betere jazz) om uiteindelijk neer te ploffen in het koffiehoekje dat niet zou misstaan in een Italiaans dorp. Met uitzicht op de bijzondere artikelen achter in de winkel, blader je in de laatste editie van de Charlie Hebdo of The New Yorker. En dat allemaal in Wittevrouwenveld.

De tijd
Er moet nog wel het een en ander gebeuren volgens eigenares Bibi Kampstra. Maar ze neemt graag de tijd. Voor haar klanten, een interview en haar trots: Zazou Bazar aan de Frankenstraat 130a.“Ik vind het moeilijk om iets te verkopen waar we als team niet achter staan. Dus over alles is nagedacht. We onderzoeken echt waar de producten vandaan komen. We vinden het heel belangrijk dat achter alles wat we verkopen een verhaal zit. En of ze onder de juiste omstandigheden zijn gemaakt, diervriendelijk zijn en zo mogelijk biologisch afbreekbaar. Maar dat onze producten eco en fair trade zijn verdient wat mij betreft geen uithangbordje. Dat vind ik tegenwoordig eigenlijk vanzelfsprekend.”

De naam
“Zazou was een subcultuur in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze waren tegen het systeem en hielden van jazz. Toen we nadachten over een naam zochten we iets dat tijdloos en rebels was. Die beweging van de Zazous past bij ons. En Bazar betekent dat alles dat je hier ziet, eet of drinkt kunt kopen.” Ze pakt een papieren zak koffie van het rek. “Deze bonen zitten in onze koffiemolen, het etiket hebben we zelf ontworpen en deze zak kun je kopen.”

De poema
Overal doemt een gestileerde poema op, of is het een panter? Met een kopje koffie balancerend op de staart. Ontworpen door Bibi zelf. Symbool voor het stoere en krachtige karakter van Zazou Bazar. De 26-jarige heeft iArts gestudeerd en is haar hele leven omringd door kunst, muziek en literatuur. “Ik heb kunst en management van kunst gestudeerd. Toen mijn vader John Kampstra en zijn compagnon nadachten over een nieuwe bistro hebben ze mij erbij gevraagd. Zo is de combinatie van horeca met een kunstgalerie ontstaan. In Maastricht heb je het Bonnefantenmuseum en kraakpanden, maar niets ertussenin. Terwijl we een conservatorium, toneel- en kunstacademie hebben. Ik wil graag een podium bieden.” Even pauzeert ze. “Zazou Bazar is op die manier heel natuurlijk gegroeid. We verkopen eigenlijk van alles waar we zelf blij van worden.”

De leesmap
Er ligt bijzonder leesvoer. Geen standaard bladen, maar Charlie Hebdo, The New Yorker, Die Zeit, Donald Duck en ja, ook Dagblad De Limburger. “Met al die studenten en expats in Maastricht is hier volgens mij echt behoefte aan. Nergens in de stad vind je deze samenstelling. De buren zijn een Turkse bakker en slager. Daar liggen foldertjes over de Islam op de toonbank. Volgens mij kan die combinatie alleen maar heel interessant worden.”

De plek
De locatie is op z’n zachtst gezegd bijzonder. De Frankenstraat in Wittevrouwenveld is (nog) geen hippe straat die in menige blog wordt aangeprezen. “Het is niet voor de hand liggend inderdaad, maar ik geloof in deze straat. Zelf ben ik opgegroeid achter het Emmaplein en wilde nooit verhuizen naar deze kant van deze stad” lacht Bibi. “Maar dit pand stond te koop, de Groene Loper was aangelegd en ik zag gewoon de potentie van dit gebied. Daarbij zijn de prijzen in de binnenstad onbetaalbaar. Beginnende winkeltjes vallen binnen een jaar om. Hierdoor verliest het centrum zijn karakter en dat is jammer. Ik hoop dan ook dat de aandacht een beetje verschuift naar dit gebied.” Het streven is om begin september de deuren te openen. De herkenbare zwart-witte luifel staat al open. “Geregeld komen er mensen kijken. Ze zijn echt nieuwsgierig en stellen vragen. Natuurlijk vind ik het spannend, maar ik geloof in Zazou Bazar.”

Zazou Bazar is te volgen op Instagram en Facebook.Lees ook