Sandra Schols
TIM-verslaggever 22 april 2019

Zaaien voor de vlinder en de bij

We kunnen op tweede Paasdag natuurlijk massaal naar de woonboulevards vertrekken, maar op deze 22ste van april kunnen we ook de handen uit de mouwen steken in de tuin. Het is vandaag Nationale inzaaidag en daar zijn de vlinders en de bijen ontzettend blij mee. Hoe meer bloemen en planten, hoe meer vreugde. Stichting The Butterfly House zaaide afgelopen week, samen met BSO de Boomhut, een veld in bij buitenplaats Vaeshartelt. De afgelopen dagen hebben de vrijwilligers van de stichting al op diverse plekken in Limburg tuinen ingezaaid. “Wij hebben er maar direct een inzaaiweek van gemaakt. We kregen het niet voor elkaar op een dag.” 

We moeten er nog heel even op wachten, maar als straks alles in volle bloei staat is het een fraai gezicht bij Vaeshartelt. De kinderen van BSO de Boomhut hadden alvast de grootste lol en leerde over onze prachtige natuur. Stefan Cools, kunstenaar en initiator van de stichting: “Wij vinden het ontzettend belangrijk om jong, maar ook oud het nut te laten inzien van vlinders. Verbeelding speelt hierbij een grote rol.” 

De bij cadeau

Stichting The Butterfly House richt vlindertuinen in door heel Limburg. “Ons doel is uiteindelijk om een lint aan mooie tuinen te creëren en de vlinder weer opnieuw deel te laten uitmaken van onze natuur”, vertelt Stefan. De vlinders, maar ook de bijen hebben het ontzettend zwaar. Er is weinig nectar te vinden (door veel bebouwing) en ze hebben last van pesticide, afkomstig uit de landbouw. “Er gaat best veel aandacht uit naar de bijen en dat is ook heel erg goed, maar de vlinder heeft het ook zwaar en daar hoor je (helaas) minder over. Bij een goede basistuin voor de vlinder, krijg je de bijen vanzelf cadeau.” Stichting The Butterfly House werkt samen met veel scholen en partners. “We merken dat er steeds meer animo komt voor dit initiatief.”

Plezier en educatie

Onlangs opende de stichting ‘Vlindertuin Meerssen’. “Het is een ontworpen tuin die als primair doel heeft het aantrekken van Vlinders. We willen graag de gehele cyclus van de vlinder in de tuin zichtbaar maken. Daarom hebben we naast veel voedselplanten ook heel veel waardplanten geplant. Hiermee wordt het voor vlinders mogelijk om ook eitjes in de tuin af te zetten en zullen we vanzelf rupsen gaan vinden. Naast de tuin ligt het terrein van de scouting. We hebben veel samengewerkt met de kinderen en begeleiders om deze prachtige plek te kunnen realiseren.” Stefan zou het graag in elke tuin zien. “Gewoon een klein hoekje met wat wildgroei. Denk aan brandnetels, wat stenen, een beschutte plek. Rupsen kunnen hier in alle rust uitgroeien tot vlinders, die vervolgens voeding en beschutting kunnen vinden op dezelfde plek. We leren de kinderen tijdens het inzaaien over de natuur en hoe ze hiermee kunnen omgaan. Ook de levensloop van een vlinder komt aan bod”, aldus Stefan. “Momenteel bieden we educatieprojecten aan voor groep 5 en maken we op maat projecten voor Voortgezet en wetenschappelijk onderwijs. De kinderen (en ook de volwassenen) leren op een andere manier kijken naar de natuur.” 

 

Foto’s Stichting The Butterfly Housen – Stefan CoolsLees ook