Vroeger in Wyckerpoort

Deze buurt wordt ook wel Wyckerveld genoemd en is vernoemd naar één van de Middeleeuwse stadspoorten van Maastricht, de Duitse Poort. De buurt behoorde eerst tot de gemeente Meerssen en werd pas op 1 januari 1920 door Maastricht ingelijfd.

Wyckerpoort kan worden onderverdeeld in het spoorwegemplacement, de Generaalsbuurt rondom het Old Hickoryplein, de Professorenbuurt (waarin vroeger meerdere scholen waren gevestigd), de Oranjebuurt en het bedrijventerrein aan de Heerderdwarsstraat.

Afbeelding Koningsplein Wyckerpoort
Afbeelding Oude kerk Wyckerpoort

Tussen de Meerssenerweg en de spoorweg vestigden een zoon en een kleinzoon van Petrus Regout in 1883 een porseleinfabriek die later zou uitgroeien tot de Koninklijke Mosa. Voor een andere zoon werd aan het einde van de 19e eeuw de nog steeds prominent in de buurt aanwezige villa Wyckerveld gebouwd.

De Heilig Hartkerk uit de jaren ’20 die in deze buurt ligt, is een markant gebouw in het stadsbeeld van Maastricht. Door het grote koperen (inmiddels groene) koepeldak wordt deze kerk ook wel ‘Koepelkerk’ genoemd.

De bouw van de Koning Willem Alexandertunnel, waardoor de snelweg A2 – die dwars door dit gebied loopt – ondergronds zal verdwijnen, vindt plaats op de grens tussen Wyckerpoort en Wittevrouwenveld. Het project zal uiteindelijk leiden tot het ontstaan van een groene stadsboulevard met uitsluitend lokaal verkeer.

Inwoners over vroeger

Geen berichten

Kun jij een stukje schrijven over de geschiedenis van de buurt? Of heb je een goed verhaal over wat er vroeger in deze buurt heeft plaatsgevonden? Stuur het in via redactie@thuisinmaastricht.nl

Heb je oude foto’s van jouw buurt?

 

 

 

stuur ze in