Jos Houben
Buurtreporter 24 december 2019

Wonen aan de Groene Loper

Nu de ‘Groene Loper’ al geruime tijd gereed is en vele mensen trekt om te zien wat er is gedaan, gebeurd en al is veranderd, is al geruime tijd een nieuw project van start gegaan. Namelijk de verkoop van woningen. De nieuwe bewoners wonen straks echter niet in Scharn, Heer, Wyckerpoort en Wittevrouwenveld, neen, ze wonen óp de ‘Groene Loper’. De Nassaulaan en de President Rooseveltlaan is een lang gerekte ‘vitale natuurlijke gezonde long’, waar wonen, spelen, vertoeven, ontmoeten, sporten, wandelen, flaneren, fietsen, verblijven én genieten de boventoon gaat vieren. We gaan eens kijken wat er was en hoe het gaat worden.

 

Hoe was het ook alweer
Langs het voormalige A2-tracé (een barrière van ongekende nativiteit) dóór de stad stonden enkele flats, twee scholen en een groot kantoorgebouw van KPN. Deze zijn inmiddels gesloopt. Een ‘Berlijnse Muur’ moest het voorbijrazende, drukke en walmende verkeer aan het oog onttrekken. Zes oversteekmomenten waren er. Gezond én leuk was anders. Opmerkelijke gebouwen als de Koningsflat (ANWB-flat), de Oranjeflat, Lourdeskerk, en het Vrijheidsmonument zijn gelukkig gebleven. De ‘Gemeenteflat’ is grondig verbouwd. Het laatste gebouw is geruime tijd gesloopt,dit van de Fordgarage, later de Praxis.

Hoe het wordt
Nabij het Dienstengebouw-Zuid komt een nieuwe wijk. In de Baduinstraat gaat Maasvallei/Servatius sociale woningbouw plegen. Er komt een nieuw ‘Stadspark-Oost’. Er is al een ‘klimmosasaurus’, een Paviljoen is in ontwikkeling. Of de gemeentelijke Dodenherdenking er terugkomt blijft even open. De bouwput van het KPN-gebouw wordt straks de ‘Vikingsite’ (200). Enige horeca is erbij gekomen. Ballast Nedam Development ontwikkeld woningen en appartementen en zullen door Laudy worden gebouwd. Totaal 1.040 woningen. Naast koopwoningen en -appartementen komen er ook 45 huurwoningen. 90% staat al onder optie. De eerste 120 woningen gaan van start, alwaar men op een nieuwe eerlijke manier zich kan inschrijven. De bouw van de tunnel is gefinancierd middels een PPS-constructie. De bouwer betaalt mede aan de tunnel waarna hij over het vastgoed kan beschikken om zijn investering/risico terug te verdienen. Er worden woon-, werk- en commerciële plinten gebouwd. Vijf architectenbureaus geven een diversiteit aan bebouwing. Deze bebouwing komt te liggen aan de ‘Laan van Bellevue’ tussen de Professor Cobbenhagenstraat en de Quixstraat én aan de overkant naast de Lourdeskerk vanaf de Voltastraat tot aan de voormalige Boksschool. Makelaarskantoor Tys&Cyril en Boek&Offermans bijten de spits af.

Inzomen op de bebouwing
De woningen/appartementen komen te liggen in een visueel beeld zoals we dit kennen van lanen en singels. De voorgevels kunnen verspringen alsmede hoogtes, men kan ook iets onder het maaiveld wonen. Trapjeswoningen, voortuintjes, kleur bakstenen, voegen, verspringende ramen, erkers, verschillende bouwlijnen, kozijnen; het is allemaal mogelijk. Een gevarieerd gevelbeeld voorkomt zo een eenheidsworst! De woningen zijn energie-neutraal, hebben zonnepanelen, een warmtepomp en zijn gasloos. Primeur: vier woningen worden met ‘Pure Air’ (overige meerwerkoptie) worden opgeleverd. Een extra voorziening om in een nog schonere binnenlucht te verblijven. Iedere woning krijgt een eigen privé parkeergelegenheid. Hemelwater wordt opgevangen en wordt dan geïnfiltreerd in de bodem. De woningen zijn energiezuinig, zelfvoorzienend, ecologisch en natuurvriendelijk. Het behoeft geen betoog dat men in een ‘verblijfsgebied’ woont van een ongekende waarde. Men kan direct een park inlopen, de bus nemen, fietsen, de ventweg nemen, de trein binnen loopafstand, direct de A2 op, de diverse winkels in de buurt bezoeken, het stadsdeel Wyck sneller bezoeken, de plaatselijke horeca induiken. Kortom; genieten op niveau!

Prijzen
De kosten zijn uiteraard iets dan anders dan wij gewend zijn. Uiteraard is het wonen aan de ‘Groene Loper’ wel iets anders. Het ‘nieuwe wonen aan een parkachtige laan’ heeft zijn prijs. Het wordt straks een ongekende belevenis om dáár te wonen. Dit wordt een complete nieuwe ‘woonwijk’ waarbij de investering ook terug verdient gaat worden. Elke medaille heeft een keerzijde. De buurten erom heen kunnen ook hun vruchten daarvan plukken. De waarde van de omliggende woningen is, zoals bekend al hoger geworden. Daar waar je eerst je woning niet kwijt kreeg door die vieze, vuile A2, staat men nu in de rij om in deze buurt te komen wonen. Wonen aan de rand van het authentieke centrum van Maastricht heeft terecht zijn prijs. Deze woningen kunnen echt wedijveren met deze zoals deze van het Céramique.

Informatie
De onderstaande sites verwijzen naar de verschillende aspecten van wonen. Er zijn twee mooie filmpjes. Voorts geven de sites u een indruk hoe het uitgebreider er uit gaat zien. Kortom: niet alleen de aantrekkelijke mooie, sierlijke en verlichtte  ‘Stadsengel’ heet u nu al welkom op de rotonde. Het gebied de ‘Groene Loper’ heet u welkom, dit als gast, bewoner, passant, bewonderaar…. neen als genietend mens in een nieuw stadsdeel!

www.wonenaandegroeneloper.nl/ (filmpje)
www.mijngroeneloper.nl
www.development.ballast-nedam.nl/nieuws/groene-loper-online/
twitter.com/mijngroeneloper
www.mijngroeneloper.nl/actueel/van-barriere-naar-groene-loper-voor-voor-een-nieuwe-stukstad (filmpje)
facebook.com/mijngroeneloper/videos/van-barrièr-naargroene-loper-voor-een-nieuw-stuk-stad/241992853335422/ (filmpje)
l1.nl/limburg-van-boven-maastricht-de-groene-loper-142568/ (filmpje)

[Afbeeldingen woningen: Impressies Ballast Nedam Developmentl

 

 

 Lees ook