Laurens Bouvrie
TIM-verslaggever 1 april 2020

Discipline heerst op mini-woensdagmarkt

Wat was het woensdagochtend mooi om te zien. Klanten bijvoorbeeld bij de marktbakker stonden keurig achter elkaar in de rij. Met het stadhuis blakend in de zon en een zeer gedisciplineerd publiek bleek er geen vuiltje aan de lucht. Het was de eerste keer in deze COVID-19 periode dat er weer – in miniformaat – markt werd gehouden. Dat zorgde voor een fijne stemming. De sfeer aan de grenzen bij Smeermaas was deze 1ste april iets minder plezant. Op last van de burgemeester van Lanaken werd de al afgesloten grens nog eens extra gebarricadeerd. Tot grote ergernis van vooral chauffeurs van grote vrachtwagens. Die stonden soms wel een kwartier te draaien en te keren. Om daarna via Veldwezelt alsnog de grens over te gaan. Laurens Bouvrie doet verslag van een bijzondere 1e april 2020.

De lokale en regionale pers was woensdagochtend zwaar vertegenwoordigd. Zelfs een cameraman en reporter van de NOS kwamen poolshoogte nemen hoe de woensdagmarkt in Maastricht ging verlopen. Debet aan die belangstelling was de Lanakense burgemeester Marino Keulen. Met de wetenschap dat woensdag 1 en vrijdag 3 april weer – beperkte – markten in de Limburgse hoofdstad zouden worden gehouden, kwam hij tot de conclusie dat de grensovergangen van Smeermaas (Brusselse- en Boscherweg) hermetisch moesten worden afgesloten. Vrij vertaald liet hij in een persbericht weten dat buur Maastricht zijn inwoners in verleiding ging brengen om toch de grens over te steken. Overtuigd dat ‘zijn inwoners’ deze volledig legale marktdag niet zouden gaan weerstaan blokkeerde hij de Boscherweg met betonblokken en stonden op de grensovergang Brusselseweg politiemensen en was de weg met dranghekken afgesloten.

Het mooiste zou zijn geweest als de burgemeester van Lanaken woensdagochtend zelf een kijkje in Maastricht was komen nemen. Keurig op afstand van elkaar stond ‘het winkelend publiek’ in de rij bij de bakker, visboer of de groente- en fruithandel Ruiter. Die discipline zie je trouwens al sinds de ‘intelligente lockdown’ van toepassing is bij de vaste Marktventers zoals slager Doeleman, groenteboor Meijer Scharis, Vishandel Leenders of Kaasboer Mitchel Sauer. Wie de reguliere boodschappen doet bij de supermarkten weet dat de afstanden tussen de schappen altijd in het moment van passeren minder is dan de gevraagde anderhalve meter. Het zou stug zijn als dat bij Belgische supermarkten anders is. Burgemeester Keulen van buur Lanaken is evenwel niet te zien op de Markt. Hopelijk ziet hij wel de foto’s en de filmreportages die deze dag in Maastricht worden gemaakt. Wellicht komt hij dan tot de conclusie dat zijn uiterst scherpe en naar de gemeente Maastricht toe niet echt vriendelijke reactie via een persbericht in geen enkele verhouding staat tot hetgeen zich op de Markt van de Limburgse hoofdstad plaatsvindt. De respons van publiek en marktkooplui leek wel een collectief getrokken lange neus naar de zwaar ingezette maatregelen die de Belgische burgemeester deze dag inzette.

Het persbericht van de Gemeente Lanaken dat 31 maart werd verstuurd zegt onder meer: “Een markt is een broeihaard voor besmetting en wordt vaak bezocht door 65-plussers. Mensen bezoeken tegelijkertijd dezelfde kraam en staan kort bij elkaar en dat maakt de social distancing op een markt oncontroleerbaar.” Casemanager Openbare Ruimte Maastricht Roland Olvers reageert zoals het een vertegenwoordiger van een gemeente neutraal op de boodschap vanuit Lanaken. “Wij hebben vooraf met de vergunninghouders van zowel marktkramen en verkoopwagens – negen in totaal – hele duidelijke afspraken gemaakt. Tegelijkertijd zijn wij zowel vandaag als aanstaande vrijdag continue aanwezig om controle uit te oefenen. Wij tolereren geen enkele overschrijding van landelijk gemaakte afspraken.” Rond het middaguur kijkt Olvers tevreden terug op de eerste twee uur van deze bijzondere woensdagmarkt. “We hebben geen enkel exces waargenomen. Afstanden werden keurig gerespecteerd. Ik verwacht voor aanstaande vrijdag precies dezelfde discipline van het publiek.” Wel staan dan meer kramen. Van de normaliter 285 marktkramen worden er vrijdag 35 verwacht. “Uiteraard is het aan ons om dan intensief toe te zien op handhaving van de gemaakte afspraken.”

Van het positivisme dat in centrum Maastricht heerst is op de twee grensovergangen bij Smeermaas weinig te merken. Vrachtwagenchauffeurs en koeriers ergeren zich groen en geel aan de ‘Checkpoint Charlie’s’ die het gemeentebestuur van Lanaken heeft gemaakt. Trucks met opleggers die op bedrijventerreinen in Smeermaas, Tournebride of Lanaken moeten lossen worden aan de Brusselsweg door ‘Zwaantjes’ gesommeerd rechtsomkeer te maken. Op de Boscherweg liggen  twee betonnen roadblocks op de weg. Aan een dranghek hangen vier A-4tjes. Vanuit de cabine van een vrachtwagen is de tekst onmogelijk te lezen. Vanaf een fiets trouwens ook niet. De truckers rest niet anders dan om te keren. Let wel, om vervolgens via Veldwezelt of Vroenhoven toch de grens van Nederland naar België over te steken. Dat alles volgens de slogan: makkelijker kunnen we het u niet maken, moeilijker wel.

Op het Nederlandse deel zit een toerfietser. Een Waal wonend in Lanaken zo blijkt snel. Op de vraag of hij weet dat hij zich – volgens zijn burgervader – op verboden terrein bevindt antwoord hij stellig en met een zwaar Waals accent: “Dit is België. Kijk maar naar de grenspaal.” Hij wijst achter zich richting Maas. Uw reporter wijst hem op de straatnaam tegenover hem. Op de gevel van het laatste Nederlandse huis valt te lezen: Boscherweg. De fietser is overtuigd. Een bewoner van het eerste Belgische huis laat hem vanuit zijn voortuin weten: “Ge zijt met uw fiets in Nederland.” Maar goed dat de burgemeester van Lanaken niet in de buurt is.Lees ook